Uşaklı çalışanlar müjde: Kıdem tazminatını işten ayrılan da alabiliyor!

Uşaklı çalışanlar müjde: Kıdem tazminatını işten ayrılan da alabiliyor!
GİRİŞ

Kıdem tazminatı alarak işten ayrılmak isteyen Uşaklılar için müjdeli haber SGK’dan geldi. Konuyla ilgili SGK’nın sağladığı bir istisna olduğu ortaya çıktı.

Uşaklı çalışanlar müjde: Kıdem tazminatını işten ayrılan da alabiliyor! - Çalışan işçinin haklarından biri olan kıdem tazminatı, bilindiği üzere işten kendi isteği dışında ayrılmak ya da kovulmak sonucunda alınabiliyor. Ancak emekli olan kişiler de kıdem tazminatlarını alarak işten ayrılabiliyor. Bunun dışındaki kişilerin kıdem tazminatı alması pek mümkün değil diye düşünülürken; Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) konuya ilişkin sağladığı bir istisna dikkat çekti.

Uşaklı çalışanları da ilgilendiren bu istisna kapsamında SGK’nın sigorta giriş tarihine göre belirlemiş olduğu şartları sağlayan kişiler, kendi işten ayrılmaları halinde de kıdem tazminatından yararlanabiliyor. Ancak bu istisna için işten ayrılmadan önce hem çalışma yılı hem de prim gün sayısını tutturmak gerekiyor. Peki işten ayrılırken kıdem tazminatından nasıl yararlanılır?

KIDEM TAZMİNATI ALMAK İÇİN SİGORTA GİRİŞ YILI ÖNEMLİ

SGK’nın sağladığı belirli haklar kapsamında kıdem tazminatından yararlanmak için kovulmaya ya da emekli olmaya gerek olmadığı ortaya çıktı. Normal şartlarda kendi isteği ile işten ayrılanın hak edemediği kıdem tazminatına ilişkin bir istisna sağlayan SGK, süre ve şartlar tamamlandığında kıdem tazminatı ile işten ayrılmayı mümkün kılıyor. Bu kapsamda 8 Eylül 1999 tarihinden öne işe girenler şu an için halihazırda bu haktan şartları sağlamak koşuluyla yararlanabiliyor. İşe giriş tarihleri 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında olanlar ise bu hakka önümüzdeki yıl Eylül ayından itibaren elde edebiliyor. Ancak önemli olan iki şartı yerine getirmek gerekiyor.

ARANILAN ŞARTLAR, SİGORTALILIK TARİHİNE GÖRE DEĞİŞİYOR

Kıdem tazminatını alabilmek için SGK, belli bir çalışma yılını doldurma ve gerekli primi toplamış olma şartını arıyor. Buna göre 15 yıl sigortalılık süresi 3600 gün prim ödeme şartını yerine getirenlerin 08.09.1999 tarihinden önce işe girmesi halinde kıdem tazminatından yararlanması mümkün oluyor. İşe giriş tarihi 08.09.1999 ve 30.04.2008 tarihleri arası olanlar için ise 25 yıldan beri sigortalı olmak ve en az 4500 gün prim ödemek şartı aranıyor. İş giriş tarihi 01.05.2008 tarihinden sonra olanlar için yine 25 yıl sigortalılık süresi aranırken, aranan prim günü 5400 oluyor.

KAYNAK: UŞAK HABER