Uşaklı çiftçilere devlet desteği: Mazot ve gübre ödemeleri öne çekildi

Uşaklı çiftçilere devlet desteği: Mazot ve gübre ödemeleri öne çekildi
GİRİŞ

Uşak ve diğer illerde çiftçilik yapanlar için devlet yetkililerinden müjdeli haber geldi. Destek ödemelerinin tarihi öne çekildi.

Ülke içi üretimi artırmak ve böylelikle de bağımlı olan değil ihtiyaç duyulan statüye erişebilmek amacı ile özellikle tarımsal faaliyetlere destek veren yetkililer, son dönemlerde çiftçiler tarafından yakın takip altına alındı. Tarım desteklerinin artırıldığı, genç neslin tarımsal faaliyetlere yönlendirilmeye çalışıldığı şu günlerde destek ödemelerine ilişkin sorgulamalar hız kazandı.

Dolar kuruna ve diğer etkenlere bağlı olarak yükselen maliyetler, her sektörde olduğu gibi üretim sektöründe de ciddi sıkıntıların yaşanmasına sebep oldu. Artan maliyetleri sebebi ile devlet desteklerine her zamankinden fazla ihtiyaç duyan çiftçiler özellikle mazot ve gübre ödemeleri için gün saymaya başladı. Gelecek yıl yatırılması beklenilen ödemelere yönelik sorgulamalar devam ederken beklenen haber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi.

itci-odeme-1.jpg

5 AY ÖNE ALINDI

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başvurulara açılmış olan mazot ve gübre desteği, milyonlarca çiftçi tarafından yakından takip ediliyor. Maliyetlerin artığı şu günlerde iyice köşeye sıkışan çiftçiler, destek ödemelerinin ne zaman yatırılacağını merak ediyorlar.

Tarımsal faaliyetlerin devamı açısından kritik bir role sahip olan mazot ve gübre desteğinin 2024 yılında çiftçilerin hesaplarına yatırılacağı açıklanmıştı. Ancak şartların giderek daha da ağırlaşması yetkilileri harekete geçirdi. Konu ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, arpa, buğday, çavdar, yulaf, çeltik ve tritikale üreticilerinin yüzlerini güldürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne katılı olan üreticileri kapsayan mazot ve gübre desteği ödemelerinin 5 ay önce çekilmiş olduğunu duyurdu.

itci-odeme-2.jpg

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ NE KADAR?

2024 yılının mart ayında ödenecek olan mazot ve gübre desteği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Ekim 2023 tarihinde ödenecek. Ödemeler çiftçilerin Ziraat Bankası hesaplarına aktarılacak.

Çiftçilere buğday, arpa, çavdar, tritikale ve yulaf için dekar başına 75 TL’lik mazot desteği ve 46 TL’lik gübre desteği verilecek. Böylelikle bir çiftçi ilgili ürünler için dekar başına toplamda 121 TL’lik devlet desteğinden faydalanmış olacak.

KAYNAK: UŞAK HABER