Uşaklı sürücüler aman dikkat: Trafik sigortasında sistem her an değişebilir

Uşaklı sürücüler aman dikkat: Trafik sigortasında sistem her an değişebilir
GİRİŞ

Bir süredir değişeceği konuşulan trafik sigortası sistemine ilişkin önemli ve yeni bir detay daha ortaya çıktı. Sistem, yeni dönemde kademeli olarak değişebilir.

Uşaklı sürücüler aman dikkat: Trafik sigortasında sistem her an değişebilir - Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile birlikte trafik sigortasında yeni bir değişikliğe gidilmiş ve teklif almayan sürücülerin havuz kapsamındaki azami primden sigorta yaptırmasına karar verilmişti. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından karar verilecek olan bu prim tutarları için yeni bir düzenleme daha söz konusu olabilir.

SEDDK tarafından belirlenen fiyatlardan yapılan zorunlu trafik sigortasında bir süredir tartışılan serbest tarifeye ilişkin merak edenleri bugün Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan köşesine taşıdı. Özellikle serbest fiyat uygulamasının gelip gelmeyeceğine açıklık getiren Doğan, Uşaklı sürücüleri de ilgilendiren kademeli geçişe işaret etti.

trafik-sigortasi-hesap-1.jpg

“1 MİLYON 200 BİN LİRA VEFAT TAZMİNATI SATIN ALMIŞ OLUYORSUNUZ”

Trafik sigortasının önemine ilişkin açıklama gerçekleştiren Doğan, “Bugün trafikte, karşı tarafa vereceğiniz maddi zararı 120 bin liraya kadar sizin trafik sigortanız karşılıyor. Kazaya karışıp, birinin ölümüne neden olursanız sizin trafik sigortanız, kazada ölenlerin yakınlarına 1 milyon 200 bin liraya kadar vefat tazminatı ödüyor. Fiyat yüksek, bu vergi deyip sigortayı yaptırmazsanız; bu tazminatları cebinizden ödemek zorundasınız” diyerek, sigortanın ne denli önemli olduğuna dikkat çekti. Fiyatlar konusunda İstanbul’dan bir örnek veren Doğan, güncel fiyatlarla ilgili olarak şunları söyledi:

“İstanbul’daki otomobillerden örnek vereyim -çünkü trafik sigortasının priminin en yüksek olduğu il İstanbul- hasarsız sürücüyseniz 3 bin 200 lira prim ödüyorsunuz. İlk kez trafiğe çıkacaksanız ve ilk kez sigorta yaptırıyorsanız 7 bin lira prim ödüyorsunuz. Bu şu demek. Sigorta yaptırıp, 3 bin 200 lira prim ödeyerek, trafikte karşı tarafa vereceğiniz maddi zararlar için 120 bin lira, birisinin ölümüne veya sakatlanmasına sebep olursanız da 1 milyon 200 bin lira vefat tazminatı satın almış oluyorsunuz.”

trafik-sigortasi-hesap-3.jpg

“BUGÜNDEN YARINA TRAFİK SİGORTASINDA SERBEST TARİFEYE DE GEÇİLMEZ”

Öte yandan bir süredir trafik sigortasında serbest tarifeye geçileceğine ilişkin dedikodular dolaşıyordu. Bu duruma ilişkin de bir açıklama yapan Doğan, “Birkaç gündür serbest tarifeye geçilirse sigorta şirketlerinin primleri fahiş arttıracağı da konuşuluyor. Ne demek serbest tarife? 2017 yılına kadar sigorta şirketleri trafik sigortasının fiyatlarını serbestçe belirliyordu; bu tarihten itibaren devlet müdahale etti; araç gruplarına, illere, sürücülerin hasar geçmişine göre fiyatları devlet belirliyor. Şirketler belirlenen bu fiyatların üstüne çıkamıyor ama isteyen şirket tüketiciye daha altına fiyat verebiliyor” diye konuştu. Ardından yeni düzenin kademeli bir geçiş doğurabileceğini söyleyen Doğan, şunları dedi:

“Bugün tüm şirketler devletin belirlediği fiyattan trafik sigortasını satıyor; kimsenin altına falan sattığı yok. Serbest sisteme geçilirse, rekabet oluşacak ve özellikle hasarsız veya az hasarlı sürücüler daha uygun şartlarda sigorta yaptırabilecek. Elbette belirli kesimin fiyatları artacak ama ne olacak; hasarlı-hasarsız sürücü ayrımı olacak. Bugün zaten trafikteki 20 bin çok hasarlı sürücünün faturasını diğer sürücüler ödüyor. Diyeceğim o ki, hasarsız sürücüyseniz, serbest düzen sizi etkilemez. Şunu da belirteyim, bugünden yarına trafik sigortasında serbest tarifeye de geçilmez. Muhtemelen kademeli

KAYNAK: UŞAK HABER