Uşaklılar, asgari ücret zammında bu rakamlara dikkat edin! Toplantı başladı

Uşaklılar, asgari ücret zammında bu rakamlara dikkat edin! Toplantı başladı
GİRİŞ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantı günü gelmişken, Uşaklıların beklediği asgari ücrete ilişkin rakamlar ortaya çıktı. Özellikle işçi kesiminin rakamı dikkat çekiyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın bu sene bir kez zam alacağını açıkladığı asgari ücret zammının konuşacağı Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı için beklenen gün geldi. Uşak’ta çalışan asgari ücretlileri de ilgilendiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün toplanırken; toplantı öncesinde son rakamlar netleşti.

Enflasyonun düşmesinin hedeflendiği 2024 yılında tek bir zam alması beklenen asgari ücretin yeni halini görüşmek için toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısı bugün başladı. Hem işçi hem işveren hem de hükümet kesiminin yer alacağı toplantı öncesinde asgari ücrete ilişkin dört farklı zam senaryosu ortaya çıktı.

ASGARİ ÜCRETTE KIRMIZI ÇİZGİ AÇLIK SINIRI OLABİLİR

Son araştırmada 14 bin 25 TL olan açlık sınırına sık sık işaret eden Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) işçi kesimini temsil ederken, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) işveren kesimi adına Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda masaya oturdu. Komisyona bu kez 4 işçi de dahil oldu.

Kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan bir taşeron işçinin yer aldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk kez bugün toplandı. TÜRK-İş asgari ücretin altındaki hiçbir rakama anlaşmaması beklenirken; Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısı devam ederken yeni asgari ücrete ilişkin dört farklı rakam ortaya atıldı.

ASGARİ ÜCRETTE ZAM TAHMİNLERİ DEĞİŞİYOR

Şu ana dek ikinci yarıda gerçekleşen enflasyon rakamları yüzde 33’ü aşmışken, asgari ücrete ilişkin yeni rakamlar da ortaya atılmaya başladı. Ankara kulislerine göre yüzde 45, 50, 55 ve 60 zam gelmesi beklenen asgari ücrette konuşulan bir başka rakam ise beklenen yüzde 36’lık enflasyon zammının uygulanması.

Uzmanlara göre yüzde 45 zam alması halinde asgari ücretin brütü 19 bin 451 TL, işverene maliyeti 22 bin 855 TL iken, net tutarı 16 bin 533 TL olacak. Yüzde 50 zam alması halinde brütü 20 bin 121 TL olacak olan asgari ücretin işverene maliyeti 23 bin 641 TL olacakken, net tutarı ise 17 bin 104 TL’ye yükselecek. Yüzde 55 zamla net 17 bin 104 TL olacak olan asgari ücret, yüzde 60 zamla net 18 bin 243 TL’ye ulaşacak. Öte yandan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bugünkü toplantısından herhangi bir zam rakamının çıkması beklenmiyor.

KAYNAK: UŞAK HABER