Uşaklılar muafiyetiniz var mı hemen öğrenin! Emekliler bu vergiyi ödemiyor

Uşaklılar muafiyetiniz var mı hemen öğrenin! Emekliler bu vergiyi ödemiyor
GİRİŞ

Bu ay sona erecek olan emlak vergisi ödemelerine ilişkin Uşaklılara haber geldi. Muafiyeti olanların emlak vergisi taksitlerini ödemesinin zorunlu olmadığı öğrenildi.

Ev sahiplerinin belediyelere ödediği emlak vergisi, her sene olduğu gibi bu sene de iki taksit halinde alınıyor. İlki bahar aylarında alınan emlak vergisinin ikinci taksit ödemeleri ise, bu ay itibariyle alınmaya başlandı. Belediyelere ödenecek olan emlak vergisini ödememek için muafiyet kapsamında olmak gerekiyor. Tapu sahibi olan Uşaklıları ilgilendiren muafiyet koşulları ise belli olmuş durumda.

Tapu sahibi olan Uşaklıları ilgilendiren emlak vergisi muafiyeti herkese sağlanmıyor. Son taksit günü 30 Kasım 2023 olan emlak vergisi şehrimizde konut sahipleri için rayiç bedelin binde 1'i; işyeri sahipleri için ise rayiç bedelin binde 2'si oranında alınıyor. Ancak bazı Uşaklılardan muafiyet gereği bu vergi alınmıyor.

Sabah Gazetesi yazarı Faruk Erdem, emlak vergisi muafiyetine ilişkin tüm soruları yanıtladığı bir yazı kaleme aldı. Yasalarca istisnayı tanımlayan Faruk Erdem, vergi ödememesi gerekenleri açıkladı. Peki emlak vergisinden kimler muaf oluyor?

MUAFİYET KAPSAMINA BAZI KESİMLER GİRİYOR

Faruk Erdem’in haberine göre, hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları emlak vergisi muafiyeti kapsamında yer alıyor. Yine 18 yaşından büyük ev hanımları ile işsizler de bu kapsamda vergi ödemiyor. Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler de vergi kapsamında bulunuyor. Ancak kapsam bu kadarla sınırlı değil.

Gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri de emlak vergisi kapsamında yer alırken; emlak vergisinden muaf olan bir başka durum ise, hak sahiplerinin Türkiye sınırları içerisinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek eve sahip olduğu durumlar oluyor. Emekli olmasına rağmen çalışanlar ise, bu muafiyetten yararlanamıyor. Ayrıca hisseli evlerde, hisse kadar muafiyet tanınıyor.

MUAFİYET İÇİN EVDE OTURMAK ŞART TUTULMUYOR

Faruk Erdem’in bildirdiğine göre, vergi istisnasından sadece Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar yararlanabiliyor. Yani yurtdışından emekli olup da Türkiye’de herhangi bir tapuya sahip olan kişiler, bu muafiyet kapsamına alınmıyor. Vergi istisnasından faydalanmak için evde oturma şartı da bulunmuyor.

KAYNAK: UŞAK HABER