Uşak’ta asgari ücretle çalışanlar mutlaka baksın! 17 bin TL’yi aşabilir

Uşak’ta asgari ücretle çalışanlar mutlaka baksın! 17 bin TL’yi aşabilir
GİRİŞ

Uşaklıları ilgilendiren asgari ücrete ilişkin son açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan geldi. Açıklama sonrasında zam rakamlarına uzmanlarca revize yapıldı.

Geçtiğimiz gün, “Asgari ücretin tespiti sırasında, komisyondaki işçi, işveren ve devlet temsilcilerinin görüşlerinin alınması ve sosyal diyalog anlayışı içinde adil bir sürecin işletilmesi önemlidir” diyerek Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na gözleri çevirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamalarından sonra asgari ücrete ilişkin rakamlar ortaya çıkmaya başladı. 11 Aralık’ta ilk toplantıyı yapacağı kesinleşen komisyondan önce Işıkhan’ın açıklamaları dikkat çekti.

Son açıklamayı yapan Bakan Işıkhan, “Asgari ücretin, sosyal refaha olumlu katkıda bulunma potansiyelinin yanı sıra, asgari ücret düzeyinin belirlenmesine yönelik çalışmalarımızda; çalışanları korumak ve sürdürülebilir bir ekonomiyi desteklemek arasında doğru dengeyi kurmak için potansiyel seçenekleri de dikkatle değerlendiriyoruz” diyerek güçlü bir zammın sinyalini vermişti. Bu sinyalin ardından Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, A Haber’e konuştu.

Hükümet kanadından yüksek zam sinyalleri gelirken, Uşaklıları da ilgilendiren asgari ücrete ilişkin çeşitli senaryolar ve rakamlar ortaya çıkmaya başladı. Bu rakamların tamamına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Faruk Erdem, her senaryo için bir açıklama yaparak, yeni asgari ücrete ilişkin rakamları gözler önüne serdi.

“ASGARİ ÜCRET, ‘BUNDAN DAHA FAZLA MAAŞ VER’ DEMEKTİR”

A Haber’e katılan Erdem, “Asgari ücreti biraz yanlış değerlendiriyoruz. Asgari ücret aslında şu; bundan daha az maaş verilemez. İkinci bir cümleyi de ben ekleyelim, ‘bundan daha fazla maaş ver’ demektir. Özellikle asgari ücretin brüt rakamı birçok hesaplamanın da parametresini oluşturuyor. İşsizlik maaşı, genel sağlık sigortası primi, Bağ-Kur primi, sosyal yardımların gelir kriterleri buna göre belirleniyor” diyerek, asgari ücretin bir maaştan daha fazlası olduğunu anlattı. Ardından asgari ücretin etki alanına ilişkin açıklamalarını sürdüren Erdem, şunları dedi:

“Asgari ücret 81 milyona dokunan bir rakam. Bunu bir geçim ücreti olarak görmeye başladığımız andan itibaren, ücretlerin genel seviyesi bu rakamlara yaklaşmaya başlıyor. Bu da tehlikeli bir durum. Biz de asgari ücretli sayısı yükseliyor. Asgari ücretle çalışmayan çok kişi de böyle bildirildiği için sayı yüksek. İşveren bir noktada sizin geleceğini çalıyor, sizin maaşını asgari ücretle gösterdiği zaman, devletten vergi ve prim kaçırıyor. Sizin de ileride alacağınız emekli maaşı ve kıdem tazminatı düşüyor.”

“ZAM ORANI %55 OLURSA MAAŞ, 17 BİN 673 TL OLACAK”

Bundan önceki 10-15 yıllık verilere işaret ederek asgari ücretin enflasyondan fazla zam olmuş olduğunu söyleyen Erdem, “6 aylık enflasyona baktığımız zaman OVP'deki yüzde 65'lik hedeften yüzde 38, yüzde 40 civarında bir rakam çıkıyor. Artışta özellikle enflasyonun dikkate alınması ve buna bir refah payı eklenmesi bekleniyor. OVP tahminine göre 6 aylık enflasyon oranı yüzde 37.76 olarak tahmin ediliyor. Bu oran yansıtılırsa net asgari ücret 15 bin 707 lira seviyesine ulaşacak” diye konuştu. Ardından her senaryoyu değerlendiren Erdem, şu rakamları öngördü:

“Memur maaşlarına Ocak'ta enflasyon farkıyla birlikte yüzde 50 seviyesinde zam yapılması beklenirken, bu artışın da asgari ücrete yansıtılabileceği belirtiliyor. Asgari ücrete %35 oranında zam yapılması durumunda maaş, 15 bin 392 TL olacak. Asgari ücrete gelen zam oranı %40 olursa maaş, 15 bin 962 TL olacak. Asgari ücrete gelen zam oranı %40 olursa maaş, 15 bin 962 TL olacak. Asgari ücrete gelen zam oranı %45 olursa maaş, 16 bin 532 TL olacak. Asgari ücrete gelen zam oranı %50 olursa maaş, 17 bin 103 TL olacak. Asgari ücrete gelen zam oranı %55 olursa maaş, 17 bin 673 TL olacak.”

KAYNAK: UŞAK HABER