Uşak’ta emekli olmak için gün sayanlar dikkat: Dilekçeyi o tarihte veren daha çok maaş alacak!

Uşak’ta emekli olmak için gün sayanlar dikkat: Dilekçeyi o tarihte veren daha çok maaş alacak!
GİRİŞ

Emekli olmak için gün sayan Uşaklılar için emeklilik dilekçesi verme dönemine dair açıklama SGK Uzmanı Dilek Ete’den geldi. Uzman isim, konuyla ilgili tüm ayrıntıları anlattı.

Uşak’ta emekli olmak için gün sayanlar dikkat: Dilekçeyi o tarihte veren daha çok maaş alacak! - Emekli olmak için gün sayan Uşaklılar için yeni bir açıklama geldi. Her dönem merak edilen konulardan biri olan emeklilik dilekçesinin verilme zamanına ilişkin tüm ayrıntıları bildiren SGK Uzmanı Dilek Ete, emekli adayları için konuştu. Emekli dilekçesinin hangi dönemde verilirse daha yüksek maaş bağlanacağını anlatan Dilek Ete, konuyla ilgili tüm ayrıntıları verdi.

Dilek Ete’den gelen açıklamalar ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) emeklilik bekleyen Uşaklıların dilekçe verme dönemi de ortaya çıkmış oldu. Ete, en karlı dilekçe verme tarihini de anlattı. Peki emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli?

“EMEKLİ AYLIKLARI PRİMLERİN 3 AYRI DÖNEM DİKKATE ALINARAK HESAPLAMASI YAPILIYOR”

Emeklilik dilekçesi verilme zamanına ilişkin önemli ayrıntılar veren uzman isim, açıklamalarına; “Her yıl sonuna doğru sorduğunuz; ‘Emeklilik dilekçesini ne zaman vermeliyim?’ sorusu bu yıl daha önemli hale geldi. Şöyle ki; bu yıl Orta Vadeli Program 6 Eylül de açıklandı. Yıllık enflasyon yüzde 65 Büyüme hızının ise yüzde 4,4 olacağı tahmin edildi. Bu oranlar çalışma hayatında olanlar, emekli olanlar ve emeklilik dilekçesi verecekler için oldukça önemlidir. Ülkemizde SSK (4a) kapsamında ve Bağ-Kur (4b) kapsamında emekli olacakların emekli aylıkları adlarına yatırılan primlerin 3 ayrı dönem dikkate alınarak hesaplaması yapılıyor” şeklindeki ifadeler ile başladı. Aylık hesabına ilişkin de bilgi veren Ete, şunları söyledi:

“Güncelleme de 2008 öncesi TÜFE ve GH'nin yüzde 100'ü 2008 sonrası ise TÜFE ve GH'nin yüzde 30'u dikkate alınarak güncelleniyor. Emekli aylıkları başvuru yaptığınız talep yılı Ocak ayı itibariyle hesaplanıp, aylık başlangıç tarihine aylık artışları ile taşınıyor. 2023 yılında özel sektör için 31/12/2023, kamu sektörü için 14/1/2024 tarihinde aylık talebinde bulunanların aylıkları 2022 yılına ait TÜFE ve GH rakamlarının güncellenmesi dikkate alınarak hesaplanacaktır. 2023 yılı Ocak ayı itibariyle hesaplanan aylıklara, Ocak ayında yüzde 30 ve Temmuz yüzde 25 oranında artırılarak aylık hesaplanıyor.”

“2024 YILINDA AYLIK TALEBİNDE BULUNANLARA DAHA YÜKSEK AYLIK BAĞLANACAKTIR”

Yeni yıl itibariyle emeklilik dilekçesi verenlerin daha kazançlı olacağını söyleyen Ete, “2024 yılında aylık talebinde bulunacaklar için 2023 yılına ait TÜFE ve GH oranları dolayısıyla bu oranlara göre hesaplanan güncelleme katsayısına ihtiyaç var” diye konuştu. Ardından bu hesaba ilişkin de bilgi sağlayan Ete, şunları söyledi:

“TÜİK verilerine göre 8 aylık TÜFE oranı yüzde 43,07'dir. OVP'de tahmin edildiği şekilde 2023 yılı TÜFE oranı üzere yüzde 65, GH yüzde 4,4 olarak gerçekleşirse, 2024 yılı Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarındaki artış oranının en az yüzde 37,76 olması bekleniyor. Böylece 2024 yılında emeklilik başvurusunda bulunanlar için 2023 yılına ait tahmini TÜFE ve GH dikkate alınarak hesaplanan 1.66 güncelleme katsayısı ile güncellenecektir. Ayrıca 2023 yıllık enflasyon rakamı emekli aylıklarına fark olarak ödenecektir. Sonuç olarak; 2023 yılına ilişkin tahmini TÜFE ve GH oranları dikkate alındığında, 2024 yılında aylık talebinde bulunanlara daha yüksek aylık bağlanacaktır.”

KAYNAK: UŞAK HABER