Uşak’ta ev hizmetlerinde çalışanlar için prim tutarları artıyor

Uşak’ta ev hizmetlerinde çalışanlar için prim tutarları artıyor
GİRİŞ

Çocuk bakıcısı, hasta bakıcı ve temizlikçi gibi ev hizmetleri sunanlar için yeni prim oranları belli oldu. Primler asgari ücret artışı ile yeniden düzenlendi.

Ev hizmetlerinde çocuk bakıcısı, hasta bakıcı, gündelikçi, bahçıvan veya konut kapıcısı olarak çalışanlar, 5510 Sayılı Kanun’un ek 9. maddesine göre sigortalı sayılıyorlar.

Bu kişilerin sigorta primleri, işverenleri tarafından ödeniyor. Ancak, yeni yılda asgari ücretin artmasıyla birlikte, bu primler de yükselecek. İşte yeni düzenlemenin ayrıntıları.

10 GÜNDEN FAZLA ÇALIŞANLAR İÇİN PRİM ARTIŞI

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre ev hizmetlerinde ayda 10 günden fazla çalışanlar için, brüt ücret üzerinden prim hesaplanıyor. 2024 yılında ise asgari ücretin artması ile, primler de artacak. 10 gün için 2 bin 500.31 TL, 30 gün için de 7 bin 500.94 TL prim ödenmesi gerekecek.

Prim ödemelerini düzenli yapan ve aylık bildirimlerini zamanında veren işverenler, 5 puanlık prim indiriminden faydalanabilecekler. Bu şekilde, 10 gün için 2 bin 166.94 TL, 30 gün için de 6 bin 500.81 TL prim ödemek yeterli olacak.

10 GÜNDEN AZ ÇALIŞANLAR İÇİN PRİM ARTIŞI

Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalışanlar için ise, sadece iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeniyor. Bu prim, günlük olarak belirleniyor. 2023 yılında günlük 8.4 TL olan bu prim, 2024 yılında 13.34 TL’ye çıkacak.

Bu primi ödeyen işverenler, hem işçilerini olası bir iş kazasına karşı korumuş olacaklar, hem de sigortasız işçi çalıştırmaktan dolayı ceza yemekten kurtulacaklar. Ev hizmetlerinde asgari ücretle çalışanlar için, gelir vergisi ve damga vergisi kesilmiyor. Bu nedenle, işverenlerin bu işçiler için ayrıca vergi ödemesine gerek yok.

KAYNAK: UŞAK HABER