Uşak’ta EYT’ye başvuranlar uzmandan uyarı: Hak kaybına uğrayabilirsiniz

Uşak’ta EYT’ye başvuranlar uzmandan uyarı: Hak kaybına uğrayabilirsiniz
GİRİŞ

EYT kanunun çıkması ile bekledikleri emekliliğe kavuşanların yanında hala emekli olmayı bekleyenler de var. Ama uzman isim onlar için çok önemli bir uyarı yaptı.

Ülke çapında olduğu gibi Uşak’ta da Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için uzun bir bekleyişin ardından Mart 2023’te çıkan 7438 sayılı kanunla emeklilik kapısı açıldı. Ancak, emeklilik başvurularında yaşanan bazı sorunlar nedeniyle bazı EYT’liler hala emekli olamadı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), prim borcu bulunan başvuru sahiplerine borçlarını ödemeleri halinde emekli aylığı bağlayacağını bildiriyor. Uzmanlar ise, prim borcu olanların yeniden başvuru yapmadan önce dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor. SGK Uzmanı Dilek Ete, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. İşte detaylar.

YENİDEN BAŞVURMADAN ÖNCE 1 KEZ DAHA DÜŞÜNÜN

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için düzenleme yasalaştığı andan itibaren SGK ve e-Devlet üzerinden emeklilik başvurusu yoğunluğu yaşandı. SGK, birçok EYT’linin emekli aylığını bağladı ancak bazı başvurular hala sonuçlanmadı veya reddedildi. SGK, bazı başvuru sahiplerine prim borcu olduğunu belirterek, borcun ödenmesi halinde emekli aylığı bağlayacağını bildiriyor.

Uzmanlar ise, prim borcu olanların yeniden başvuru yapmadan önce dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor. Çünkü, prim borcu olanların yeniden başvuru yapması durumunda, emekli aylığı ve ikramiye hakları kaybolabilir. Uzmanlar, prim borcu olanların, özellikle borç miktarı brüt asgari ücretin iki katını geçmiyorsa, yeni bir başvuru yapmalarına gerek olmadığını belirtiyor. Bunun yanında, eğer borç miktarı brüt asgari ücretin 2 katını geçmiyorsa ve yine de yeni bir başvuru yapılmak isteniyor ise bu duruma itiraz edileceğini dile getiriyor.

AMAN DİKKAT! HAKKINIZ YANABİLİR

SGK Uzmanı Dilek Ete, konuyla ilgili merak edilen detayları paylaşarak kamuoyunu olası sorunlara karşı uyardı. Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği uyarınca, başvuru tarihinde borcu görünmeyen ve daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) ödenen ve ödenen tutar brüt asgari ücretin iki katını geçmeyenler için yeni bir başvuru alınmıyor ve başvuru tarihi itibariyle tüm aylık ve ek ödemelere hak kazanılıyor. Uzmanlar, bu durumdaki kişilerin haklarını kaybetmemeleri için dikkatli davranmaları gerektiğini vurguluyor.

KAYNAK: UŞAK HABER