Uzman isim açıkladı: Emekliye seyyanen zam verilecek mi?

Uzman isim açıkladı: Emekliye seyyanen zam verilecek mi?
GİRİŞ

Emeklilerin seçim öncesi seyyanen zam alıp almayacakları merak ediliyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, canlı yayında konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

2024 yılına girilirken emeklilerin maaş zammı da belli oldu. Enflasyon farkı yüzde 37,6 olan emekliler, önce yüzde 42,6 sonra da yüzde 49,25 zam aldı. Böylece emekliler, memurlarla aynı oranda zam almış oldu.

Ancak en düşük emekli maaşı 10 bin lira olarak açıklandı. Bu da muhalefetin tepkisini çekti. Muhalefet, en düşük emekli maaşının asgari ücrete eşit olmasını istedi. Ayrıca emekliye seyyanen zam talebi de gündeme geldi.

ŞUBAT SONU, MART BAŞI KRİTİK

Emekliye seyyanen zam verilip verilmeyeceği ise henüz netleşmedi. Bu konuda Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, canlı yayında dikkat çekici bir açıklama yaptı. Karakaş, seyyanen zammın şubat sonu ya da mart başında belli olacağını belirtti. Karakaş, anket sonuçlarına göre seyyanen zam beklediklerini ve kendisinin tahminine göre en düşük maaşın 12 ila 15 bin lira olacağını ifade etti.

ASGARİ ÜCRET HAYAL

Karakaş, muhalefetin istediği gibi asgari ücrete eşit emekli maaşının çok zor olduğunu da vurguladı. Karakaş, “Yeni bir ekonomi programı var. Enflasyonla mücadele var. Mehmet Şimşek’in ekonomi yönetimi asgari ücret seviyesine izin vermez.” diye konuştu.

Karakaş, en azından açlık sınırına yakın bir emekli maaşı olması gerektiğini de söyledi. Karakaş, “Benim görüşüm 12 ila 15 bin lira arası olmalı. Ama bunu yaparsak taban maaşı 4-5 bin lira olanlarla 12-13 bin lira olanlar eşitlenecek. Bu da sistemi çökertir. Yüksek prim ödeyenlerin hakkı olmaz. Seyyanen zam herkese verilmeli ki sistem devam etsin.” dedi.

KAYNAK: UŞAK HABER