Dolandırıcıların yeni hedefi: Kimlik fotokopisi tuzağına düşmeyin

Dolandırıcıların yeni hedefi: Kimlik fotokopisi tuzağına düşmeyin
GİRİŞ

Kimlik fotokopisi, kişisel bilgilerinizin dolandırıcıların eline geçmesine ve ciddi mağduriyetlere yol açmasına neden olabilir.

Günümüzde başvuru, abonelik işlemleri veya güvenlik sebepleriyle birçok kuruma kimlik fotokopimizi veriyoruz. Ancak bu kurumlar her zaman resmiyet taşımıyor ve fotokopi kağıdında yer alan kişisel bilgilerin kolayca ele geçirilmesi birçok riski beraberinde getiriyor.

Dolandırıcılık suçları her geçen gün artarken kimlik fotokopisi, yeni dolandırıcılık yöntemlerine zemin hazırlıyor. Resmi olmayan kurumlar tarafından prosedür ve iş yeri yönetmeliği gereğince talep edilen kimlik fotokopisinin kullanım ihlali tespit edildiğinde, kurumlar ağır idari para cezaları ve hapis cezalarıyla karşı karşıya kalabilir. Uzman avukatlar, vatandaşların bu konuda karşılaşabileceği riskleri ve bu risklerden korunma yollarını açıkladı.

KİMLİK FOTOKOPİSİ VE GÜVENLİK TEHLİKELERİ

İçişleri Bakanlığı’nın 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yeni çipli kimlik kartlarına geçilmesi gerekliliğini duyurmasının ardından, Türkiye nüfusunda çipli kimlik kartı kullananların oranı yüzde 85’e yükseldi. Ancak KVKK’ya aykırı bir şekilde kimlik fotokopisi hala alınıyor.

Bu fotokopilerin doğru şekilde muhafaza edilmemesi veya kötü niyetli kişilerce elde edilmesi halinde vatandaş ciddi mağduriyetlerle karşı karşıya kalabiliyor. Elde edilen kişisel bilgilerle banka hesapları açılabilir, GSM hatları oluşturulabilir, alım-satım işlemleri yapılabilir hatta kredi çekilebilir.

RİSKLERİ AZALTMAK İÇİN ÖNERİLER

Yaygınlaşan teknolojinin kazanımlarından biri olan çipli kimlik, tüm kişisel verilerin dijital ortama taşınmasını sağlıyor. Bu yeni kimlikler birçok işlemin daha hızlı halledilmesine imkan verse de siber dolandırıcılık ihtimalini akıllara getiriyor. Uzmanlar, siber ortamdaki güvenlik açıklarının kapatılması ve profesyonel açıdan daima kontrol altında tutulmasıyla risklerin en aza indirgenebileceğine dikkat çekiyor.

Zorunlu olmadıkça kimlik bilgilerinin verilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar herhangi bir kuruma ya da kişiye kimlik bilgilerini, kimlik kart fotokopisini vermemeleri konusunda uyarıyor.

KAYNAK: UŞAK HABER