Kira gelir vergisi için son günler! Kira gelir beyanı nedir?

Kira gelir vergisi için son günler! Kira gelir beyanı nedir?
GİRİŞ

Kira gelir vergisi beyanı vermek isteyenler için süre daralıyor. 1 Mart’ta başlayan beyanname verme dönemi 1 Nisan’da sona erecek.

Kira gelir vergisi beyanı, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) yeni uygulaması sayesinde artık daha kolay ve hızlı.

Kiracılar da kira bildirim formu ile beyan sürecine dahil oluyor. Bu sayede vergi kayıp ve kaçağının önüne geçilmesi hedefleniyor. Kira gelir vergisi beyanı ile ilgili merak edilenleri sizin için derledik.

KİRA GELİR VERGİSİ BEYANI NEDİR?

Kira gelir vergisi beyanı, gayrimenkul sahiplerinin kiraya verdikleri ev, iş yeri, arsa gibi mallardan elde ettikleri geliri bildirdikleri belgedir. Bu gelir, Gelir Vergisi Kanunu’na göre vergilendirilir. Kira gelir vergisi beyanı vermek zorunda olanlar, belirli bir tutarın üzerinde kira geliri elde edenlerdir.

KİRA GELİR VERGİSİ BEYANI KİMLERİ KAPSIYOR?

2023 yılında konut kira geliri elde edenler, yıllık 21 bin lira ve altında ise vergi ödemiyor. Bu tutarın üzerinde ise beyanname vermek zorunda. İş yeri kira geliri elde edenler ise yıllık 150 bin lira ve altında ise beyanname vermek zorunda değil. Bu tutarın üzerinde ise beyanname vermek zorunda. Ayrıca ticari, zirai veya mesleki kazancı olanlar, yıllık toplam geliri 550 bin lirayı aşanlar, kira gelirini eksik veya geç beyan edenler de kira gelir vergisi beyanı vermek zorunda.

KİRA GELİR VERGİSİ BEYANI NASIL VERİLİYOR?

Kira gelir vergisi beyanı, GİB’in internet sitesinden veya Dijital Vergi Dairesi’nden verilebiliyor. Hazır Beyan Sistemi ile önceden hazırlanmış olan beyannameler kontrol edilip onaylanabiliyor. Ayrıca e-Devlet şifresi ile de beyanname verilebiliyor. Kiracılar da kira bildirim formu ile kira ödedikleri gayrimenkulleri bildirebiliyor. Bu form, Dijital Vergi Dairesi’nden veya e-Devlet’ten doldurulabiliyor.

KİRA GELİR VERGİSİ NASIL HESAPLANIYOR?

Kira gelir vergisi hesaplanırken, konut kira gelirlerinden 21 bin lira, iş yeri kira gelirlerinden 150 bin lira istisna tutarı düşülüyor. Kalan tutardan giderler çıkarılıyor. Giderler, gerçek gider yöntemi veya götürü gider yöntemi ile belirlenebiliyor. Gerçek gider yönteminde, kira geliri ile ilgili yapılan harcamalar gider olarak kabul ediliyor. Götürü gider yönteminde ise, kira gelirinin yüzde 25’i gider olarak kabul ediliyor. Giderler düşüldükten sonra kalan tutar, matrah olarak alınıyor. Matrah, gelir vergisi tarifesine göre vergilendiriliyor. Vergi tutarına damga vergisi de ekleniyor.

KİRA GELİR VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİYOR?

Kira gelir vergisi, beyanname verildikten sonra iki taksitte ödenebiliyor. Birinci taksit 1 Nisan’a, ikinci taksit 31 Temmuz’a kadar ödenebiliyor. Ödeme, Dijital Vergi Dairesi’nden, mobil uygulamadan, anlaşmalı bankalardan, vergi dairesi veznelerinden veya PTT şubelerinden yapılabilir.

YURT DIŞINDA YAŞAYANLAR BEYANNAME VERMELİ Mİ?

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar Türkiye'de elde ettikleri kira gelirleri için beyanname vermeleri gerekiyor.

ORTAK MÜLKLERDE BEYANNAME NASIL VERİLECEK?

Şahısların her bir tanesi kendi hissesine karşılık gelmekte olan kira gelirini beyan etmelidir.

BEYANNAME VERİLMEZSE CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK MI?

Beyannamelerin süresinde verilmemesi halinde cezai işlem uygulanacaktır. Bunun yanında vergi zamanın tahakkuk edilmezse de verginin bir katı vergi ziyai cezasının uygulanması söz konusu olacaktır.

KAYNAK: UŞAK HABER