Ehliyet alacaklar kesinlikle bilmeli, hangi ehliyetle hangi araç kullanılır?

Ehliyet alacaklar kesinlikle bilmeli, hangi ehliyetle hangi araç kullanılır?
GİRİŞ

Ehliyet, karayollarında motorlu ya da motorsuz araçları yönetme yetkisi sunan ve bir tür kimlik işlevi de gören önemli bir belgedir. Farklı araç türleri için farklı ehliyet sınıfları mevcuttur.

Araba kullanmayı öğrenmek ve bu yeteneği resmi olarak belgelendirmek için ilk adım, bir ehliyet kursuna başvurmak. Peki ehliyet sınıfları nelerdir ve hangi ehliyet hangi aracı kullanır?

SINIFLARI BİLMEK ÖNEMLİDİR

Sürücü belgesi, karayolunda motorlu veya motorsuz araçları yönetme yetkisi veren bir belgedir. Her araç için tek bir sınıf yoktur. Kullanmayı talep ettiğiniz araçlar için değişik ehliyet sınıfları vardır. Bu nedenle, hangi ehliyetin hangi aracı kullandığını bilmek ve sürücü belgenizi buna göre almak önemlidir.

EHLİYET SINIFLARI VE KULLANILAN ARAÇLAR

Ehliyet sınıfları, otomobil, otobüs, traktör ve motosiklet gibi araçları kullanmanıza izin verirken, aynı zamanda sizin bir kimliğiniz olarak da kabul edilir. Yaygın ehliyet sınıfları şunlardır:

  • A sınıfı ehliyet, 125 cc ve altı, 11 kW güç ve 0.1 kW/kg güç/ağırlık oranıyla sınırlı motosikletleri kullanabilenler için gereklidir. Motosiklet ehliyeti, 10 yıl süreyle geçerli olup, süresi dolduğunda yenilenmesi gerekmektedir.
  • En popüler ehliyet türü olan B sınıfı ehliyet, genellikle bir motorlu taşıt kullanmak için gereklidir. B sınıfı ehliyet, sürücülerin hem otomobil hem de kamyonet kullanabilmelerini sağlar.
  • Kamyon ve tır gibi daha büyük araçları kullanmak için C sınıfı ehliyet gerekir. C sınıfı ehliyete sahip sürücülerin M, B, B1 ve F sınıfı araçları kullanmalarına da izin verilir.
  • Otobüs ve minibüs kullanmak isteyen kişilerin de D sınıfı ehliyete sahip olmaları gerekmektedir.
  • Ormancılık ve tarım gibi belirli kullanımlar için kullanılan traktörleri ve diğer inşaat ekipmanlarını çalıştırmak için, bir sürücünün F veya G Sınıfı ehliyete sahip olması gerekir.

KAYNAK: UŞAK HABER