Çipli kimlikler ehliyet sahtekarlarını durduracak

Çipli kimlikler ehliyet sahtekarlarını durduracak
GİRİŞ

Ehliyet sınavlarında hile yapan ve sınava adayların yerine giren kişilerin sonu geliyor. Bu iki uygulama ile ehliyet alımlarında sahtecilik önlenecek.

Ehliyet sınavlarına girmek istemeyenler jokerlere başvuruyor. Jokerler, sürücü adaylarına benziyor. Onların yerine sınava giriyor. Böylece ehliyet sınavını geçiriyor. Bu yöntemle ehliyet alanlar, direksiyon sınavına da girmiyor. Bu hem yasal hem de güvenlik sorunu yaratıyor.

Ehliyet sınavlarında joker kullanımı artıyor. Jokerler, sürücü adaylarının yerine sınava giriyor. Yeni çipli kimlikler ve parmak izleri bu sahtekarlığı önleyecek.

ÇİPLİ KİMLİKLER NE YAPACAK?

Yeni çipli kimlik kartları, parmak izi doğrulaması sağlıyor. Ehliyet sınavlarına girenler, kimliklerini ve parmak izlerini okutacak. Böylece jokerlerin sınava girmesi engellenecek. Ehliyet alımlarında sahtecilik işlemleri son bulacak.

HAPİS CEZASI VAR

Ehliyet sınavlarında joker kullananlar, yasayı ihlal ediyor. 6114 sayılı ÖSYM Hizmetleri Kanunu’na göre, başkasının yerine sınava giren veya buna yardım eden kişi, bir ila dört yıl hapis cezasına çarptırılıyor. Bu ceza, joker kullananları caydırmak için uygulanıyor.

KİMLİK DOĞRULAMA CİHAZLARI YAYGINLAŞACAK

Kimlik doğrulama cihazları, ehliyet sınavlarında kullanılacak. Bu cihazlar, çipli kimlik kartlarını ve parmak izlerini okuyacak. biOnay adlı şirket, bu cihazları geliştirdi. Sistemin kurucusu konunun önemine vurgu yaptı.

Kurucu konu ile alakalı "BiOnay olarak ehliyet alımlarında yapılan hileli işlemlerin önüne geçiyoruz. Kimlik doğrulama cihazımız ile güvenliği garanti altına alıyoruz. Tehlikeleri azaltıyoruz. Ehliyet alımı da dahil olmak üzere kimlik doğrulaması yapılan her yerde kimlik doğrulama cihazlarının kullanılması zorunlu olacak. Bu cihazların satın alınabileceği tek yer İçişleri Bakanlığı onaylı Kimlik Doğrulama Hizmet Sağlayıcılarıdır. Biz de bakanlık onaylı bir kimlik doğrulama hizmet sağlayıcısıyız ve adımız biOnay. Tüm kurumlar TSE onaylı yerli üretim kimlik doğrulama cihazlarımızı kullanabilirler.” dedi.

KAYNAK: UŞAK HABER