Yeni araştırma şaşırttı: Sabahları enerji patlaması yaşamak için…

Yeni araştırma şaşırttı: Sabahları enerji patlaması yaşamak için…
GİRİŞ

Sabahları uyanır uyanmaz enerjik hissetmek, birçok insanın hayalidir. Ancak bu, genetik faktörlerden dolayı herkes için mümkün olmayabilir. İşte sabah enerjik olmak için tüyolar.

Araştırmalara göre, sabah erken kalkma veya gece geç yatma eğilimimizi etkileyen 15 kadar genetik değişken vardır. Bu yüzden, bazıları sabah 9’da spor salonundan çıkarken, diğerleri öğlene kadar yataktan çıkmakta zorlanabilir.

Sabahları uyanır uyanmaz enerjik hissetmek için uyku uzmanlarından bazı tavsiyeleri sizin için derledik. İşte uyku kalitenizi artırmak ve gününüze zinde başlamak için yapabileceğiniz şeyler.

sabahlari-enerji-patlamasi-yasamak-icin.jpg

GECE UYKUNUZU İYİ ALIN

Nörolog Dr. Chris Winter, sabahları enerjik hissetmenin ilk şartının gece uykusunu iyi almak olduğunu söylüyor.

Herkesin uyku ihtiyacı farklıdır, ancak uzmanlar, 18 ila 60 yaş arasındaki yetişkinlerin gecede en az yedi saat uyumasını öneriyor. Uyku süresi kadar kalitesi de önemlidir: Uyku ortamınızı ışıktan ve gürültüden uzak tutun ve yatmadan önce kafeinli yiyecek ve içeceklerden uzak durun.

sabahlari-enerji-patlamasi-yasamak-icin-1.jpg

UYKU PROGRAMINIZI DÜZENLİ TUTUN

Dr. Winter'a göre, her gün aynı saatte uyanmak sabahları enerjik hissetmenin ikinci sırrıdır. Dr. Winter, "Tutarlı bir uyku programı sürdürmek sirkadiyen ritminizi (vücudunuzun biyolojik saati) korumanıza ve daha sağlıklı olmanıza yardımcı olur" diyor. Dr. Winter, böyle yapıldığında kalp hastalığı riskinin de azaltılabileceğini ifade etti.

Dr. Funke Afolabi-Brown'a göre "Her sabah aynı saatte uyanmak, düzenli bir sirkadiyen ritim oluşturmanıza ve uyku sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olur." Ayrıca, erteleme düğmesine basmaktan kaçının. Alarm çaldıktan sonra bunu yaptığımızda, aldığımız uykunun kalitesi düşük olur. Uykunuzun bölünmesini önlemek için, alarmı ertelemek yerine uyanabileceğiniz en son saate ayarlayın."

sabahlari-enerji-patlamasi-yasamak-icin-3.jpg

SABAHLARI EGZERSİZ YAPIN

Soğuk havalarda uyumak daha rahatlatıcı olsa da, vücudunuzu sabahları ısıtmak enerjinizi artıracaktır. Sabah insanlarının çoğu için bu, sabah egzersizi yapmak anlamına gelir.

Sabahları egzersiz yapmak herkes için mümkün olmayabilir veya uygun olmayabilir. Bu durumda, birkaç dakikalık esneme ve zıplama hareketleri, beyninize ve vücudunuza harekete geçme sinyali verebilir. Sabahları egzersiz yapmayı sevmeyenler için de aynı şey geçerlidir; vücudunuzu alıştırmak ve günlük ritminizi korumak için size uygun olanı bulun.

KAYNAK: UŞAK HABER