İnternetten alışveriş yapan Uşaklılar, kargo iadesi değişiyor! 1 Ocak önemli

İnternetten alışveriş yapan Uşaklılar, kargo iadesi değişiyor! 1 Ocak önemli
GİRİŞ

Uşaklıların sıklıkla kullandığı e-Ticaret alışveriş yöntemine ilişkin değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle birlikte kargo iadeleri artık farklı bir süreç içerisinde gerçekleşecek.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza giren yeni bir alışveriş yöntemi olan e-Ticaret, birçok alandaki alışverişi daha kolay hale getirdi. Özellikle de evlere kapanılan pandemi sonrasında daha sık kullanılmaya başlanmış olan e-Ticaret, Uşaklıların da sıklıkla kullandığı alışveriş yöntemlerinin başında gelmeye başladı. Ancak e-Ticarete ilişkin bir değişiklik kararı alındı.

Evden çıkmayı gerektirmediği gibi istenilen her şeyin bir tıkla kapıya gelmesini sağlayan e-Ticaret sektörü, her geçen gün daha büyük bir pazar haline dönüşür oldu. Bu pazarda belirli düzenlemeler gerçekleştiren Ticaret Bakanlığı, yeni bir düzenlemeye daha imza attı. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak düzenleme kapsamında kargo iadesi yapanları yakından ilgilendiren detaylar ortaya çıktı.

TİCARET BAKANLIĞI, 1 OCAK 2024 SONRASI İÇİN KARAR VERDİ

Sözcü’nün haberine göre; e-Ticarete ilişkin yeni bir karar alan Ticaret Bakanlığı, 1 Ocak 2024 tarihinden sonra internetten satın alınan ürünlerin iadesinin tüketiciler tarafından karşılanacağını kapsayan düzenleme için düğmeye bastı. ‘Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ kararını Resmi Gazete’den yayınlayan Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin ürünü teslim tarihinden itibaren 14 gün içerisinde cayma hakkını kullanarak iade etmesi halinde kargo iadesini ödemesine hükmetti. Ancak konuyla ilgili bir istisnai uygulama da ele alındı.

KUSURLU ÜRÜNLERİN İADESİNDE KARGO ÜCRETİ TALEP EDİLMEYECEK

Ticaret Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği yeni düzenleme kapsamında bir istisna yer aldı. Kusurlu ürünlerin iadesinde herhangi bir kargo ücreti ödemeyi zorunlu tutmayan Ticaret Bakanlığı, keyfi iadelerin önüne geçebilmek için kusurlu olmayan malların iadesinde kargo ücretinin tüketicilerce karşılanmasına karar verdi. Öte yandan 2022 yılında internet üzerinden yapılan alışveriş işlem sayılarının 2020 yılındaki değerinin 2 kat üzerine çıkarak 4,8 milyar adede ulaşması e-Ticarete olan ilginin arttığının bir göstergesi. Artan ilgi sonrası çoğalan keyfi iadeler, bir süredir işletmeciler açısından sorun haline gelmeye başlamıştı. Ticaret Bakanlığı, bu düzenlemeyle bu sorunun önüne geçmeye çalışacak.

KAYNAK: UŞAK HABER