B sınıfı ehliyeti olanlara önemli uyarı, 12.978 TL ceza kapıda

B sınıfı ehliyeti olanlara önemli uyarı, 12.978 TL ceza kapıda
GİRİŞ

B sınıfı ehliyet sahipleri için önemli bir duyuru yapıldı. 1 Ocak 2016 tarihinden önce alınan B sınıfı ehliyetlerin yenilenme süreci ile ilgili son tarih ve cezai işlemler netleşti.

B sınıfı ehliyet sahipleri, 31 Aralık 2024 tarihine kadar ehliyetlerini yenilemek zorundalar. Bu tarihe kadar yenileme işlemini gerçekleştirmeyen sürücüler, 2025 yılı itibarıyla 12 bin 978 TL tutarında bir ceza ile karşı karşıya kalacaklar.

Yenileme işlemi için belirlenen ücret ise oldukça makul: sadece 15 TL. Bu küçük ücreti ödeyerek büyük bir mali yükten kaçınmak mümkün. Ehliyet yenileme işlemleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Sürücülerin ilk adım olarak bu kurumdan randevu almaları gerekiyor.

GEREKLİ BELGELER NELER?

Ehliyetini yenilemek isteyen sürücülerin yanlarında getirmeleri gereken belgeler şunlardır:

  • Kimlik kartı veya pasaport
  • Güncel biometrik fotoğraf
  • Geçerli bir sağlık raporu
  • Kan grubu belgesi (Sağlık raporunda belirtilmişse bu belgeye gerek yok)
  • Mevcut ehliyet
  • Adli sicil kaydı
  • Yenileme bedeli olarak ödenmesi gereken 15 lira. Paranın 12 lirası harç ve 3 lirası değerli kağıt bedeli

Bu belgelerle birlikte randevu gününde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvurulduğunda, ehliyet yenileme işlemi kolaylıkla tamamlanabilecek.

SÜRE UZATIMI VE İDARİ YAPTIRIMLAR

İçişleri Bakanlığı, daha önce 31 Aralık 2022 olarak belirlenen eski tip sürücü belgelerinin değiştirme süresini 2 yıl uzattı. Bu süre zarfında eski tip ehliyetlerle araç kullanmaya devam eden sürücüler, Karayolları Trafik Kanunu’nun 39/3 maddesi gereğince idari para cezasına çarptırılacaklar.

Ehliyet yenileme süreci ve gerekli belgeler hakkında daha fazla bilgi almak için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesini ziyaret edebilirler.

KAYNAK: UŞAK HABER