Kredi risk raporu, kişilerin son 5 yıl içinde yapmış oldukları tüm kredi işlemlerini gösteren bir belgedir. Bu belge sayesinde, şahsi olarak yapılmış olan tüm kredi işlemleri kronolojik olarak sıralıdır. Bunlara ek olarak kredi risk raporu findeks kredi notunun görülmesini de sağlar.
Kredi Risk Raporu Nasıl Alınır?
Kredi risk raporunun alınabilinmesi için iki farklı yol mevcuttur:
- 1. yöntem, Findeks’in resmi internet sitesi ya da mobil uygulaması üzerinden başvuru yapılmasıdır. Başvuru yapıldıktan sonra başvuru sonuçlarının bilgileri kişilere verilir.
- 2. yöntem ise, SMS kanalı ile Findeks’e SMS atılmasıdır. Bu yöntem diğer yönteme göre daha fazla tercih edilir. Bu yöntem ile kişiler Findeks üyesi olmasalar dahi kolay ve hızlı bir şekilde kredi risk raporunu öğrenebilirler.
Kredi Risk Raporunda Hangi Bilgiler Yer Alır?
Kredi risk raporu içinde yer alan bilgiler, güncel olarak şöyle sıralanmıştır:
- Findeks Kredi Notu
- Kredi notunun süre içinde değişimi
- Kredi notunun Türkiye ortalamasıyla karşılaştırması
- Güncel olarak toplamda kaç kredili ürüne sahip olunduğu (Kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı bilgilerinin tümüne erişim sağlanabilir.)
- Güncel olarak bankalara olan toplam kredi ve kredi kartı borçları ve limit bilgileri
- Kredi ürünlerinin kullanılabilirlik seviyesi
- Daha önce alınmış kredilerin ve kredi kartlarının ödeme düzenleri
Kredi Notu Sorgulama Nasıl Yapılır?
Kredi notunu öğrenmek isteyen kişilerin kredi notlarını öğrenebilmeleri için günümüzde birçok farklı yöntem vardır. Bunlardan biri, bankalar üzerinden kredi notunun öğrenilmesidir. Kredi notu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler, maaş hesaplarının ya da Vadesiz TL hesaplarının bulunduğu bankalar üzerinden kredi notlarını öğrenebilirler. Ayrıca, e-devlet sistemi, “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” başlığı altında kişilere kredi notu ile beraber kredi risk raporu başvurusu yapma imkanını da sunar. Bu kanallardan herhangi biri kullanılarak kredi notu öğrenilebilir.