Türkiye’de uzun süredir 65 yaş üzeri ve engelli vatandaşların ücretsiz olarak şehir içi ulaşım hizmeti almaları sağlanıyor. Son dönemde tartışma yaratan bu sosyal haklara ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’tan önemli açıklamalar yapıldı.
Söz konusu kapsamda yer alan vatandaşların bazı kentlerde otobüslere ücretsiz binemeyeceklerine dair iddiaların gündeme gelmesinin ardından Bakan Göktaş’tan konuya dair açıklama gecikmedi.
ÜCRETSİZ ŞEHİR İÇİ ULAŞIM DESTEĞİ DEVAM EDİYOR!
Toplu taşımaya gelen zamlar sonrasında yaşlı ve engellilere yönelik ücretsiz şehir içi toplu taşıma hakkının kaldırılacağına dair iddialar kısa süre önce gündeme gelmişti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ise konuya açıklık getirdi. Öte yandan bazı kentlerde özel halk otobüsleri sahipleri 65 yaş üstü yolculara tanınan ücretsiz ulaşım hakkını bazı kentler için kaldıracaklarını duyurmuştu.
İlgili tarifeler ve ücretsiz ulaşım belediye tarafından belirlendiği için otobüs sahiplerinin tek taraflı bir karar hakkı alamayacakları aktarılıyor. Ücretsiz seyahatten yararlanan kişilerin ise 65 yaş üzeri yaşlılar ve yüzde 40 engelli raporu bulunan vatandaşlar olduğu aktarıldı. Öte yandan konunun kanunla düzenlendiğinin de altı çizildi.
ÜCRETSİZ ULAŞIM DESTEK MİKTARI YÜZDE 50 ARTIRILDI!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, şehir içi özel halk otobüsü ve deniz ulaşım aracı sahiplerine yapılan aylık gelir desteği ödemelerinin 1 Temmuz 2023 itibariyle yüzde 50 oranında artırıldığı duyuruldu. Bu kapsamda şehir içi toplu taşıma hizmeti veren özel deniz yolu ulaşım aracı için ödeme 3 bin 375 TL’ye yükseldi.
Ankara ve İstanbul’da ise şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için desteğin 4.500 TL’ye yükseltildi. Diğer büyükşehirlerde şehir içi toplu taşıma aracı için yapılan destek ise 3.375 TL’ye çıkarıldı. Büyükşehir belediyesi olmayan illerde ise şehir içi toplu taşıma aracı desteği ise 2.700 lira oldu.