Herhangi bir alanda suç işlenirse orada ceza hukuku devreye girer. Ceza hukukunun doğru bir şekilde çalışabilmesi için suç duyurusu önem taşır. Peki, Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusu nasıl yapılır?
Suç Duyurusu Nedir?
Suç duyurusu tanımı, herhangi bir şekilde meydana gelen suçla ilgili zarar gören kişinin bu suçu Cumhuriyet Savcılığı’na bildirmesi anlamına gelir. Bu suç hakkında kişinin tüm bildiklerini anlatması ve suçu kanıtlayan delilleri ortaya koyması soruşturma açısından önemlidir. Suç duyurusundan sonra savcılık ceza davasını başlatabilmesi için suçu oluşturan fiillerin doğru bir şekilde tespiti ve ifadesine ihtiyaç duyar. Savcılık makamının temel amacı suçun kim veya kimler tarafından işlendiğini araştırmaktır.
Kimler Suç Duyurusunda Bulunabilir?
Suç duyurusunda bulunmak isteyen kişiler için şikayetçi veya mağdur olması gerekmez. Bir suçtan dolayı mağdur olan kişi suçu işleyen kişi hakkında dava sürecinin başlatılması için Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunabilir. Burada dilekçe veren kişi, şikayetçi veya suçtan zarar gören mağdur olabilir. Örnek vermek gerekirse kendisine hakaret edilen, tehdit edilen, malına zarar verilen kişiler suç duyurusunda bulunabilir.
Cumhuriyet Savcılığı’na Şikayet Nasıl Yapılır?
Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusu kolluk güçleri aracılığıyla veya doğrudan savcılığa başvurarak yapılabilir. Eğer kolluk güçlerine yani polise giderek suç duyurusu yapılmışsa bunun hakkında savcının derhal bildirilmesi gerekir. İşlenen suçun soruşturma işlemi bizzat savcının kendisi tarafından yapılır. Bu yüzden suçu doğrudan Cumhuriyet savcılığına yapmak işlemlerin daha hızlı ilerlemesini sağlar.
Cumhuriyet Başsavcılığı’na hitaben yazılan suç duyurusu dilekçesinde şikayet eden kişinin kimlik ve iletişim bilgileri yer alır. Şüphelinin adı soyadı ve suçun işlendiği tarih yazılır. Suçun soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan suçlarda 6 aydır. Dilekçede işlenen suçu detaylı bir şekilde anlatmak ve deliller sunmak önemlidir.
Suç Duyurusunda Zamanaşımı Var Mı?
Suç duyurusunda zamanaşımı şikayete bağlı olan suçlarda dilekçede suçun işlendiği belirtilen tarihten itibaren 6 aydır. Şikayette bulunulmazsa re’sen kovuşturma veya soruşturma yapılmaz. Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusu dilekçesi hazırlarken zamanaşımına dikkat edilmelidir.