Faturaya dayalı icra takibi nasıl yapılır? - Faturanın tanımı Vergi Usul Kanunu’nun 229. Maddesi’nde açıklanmıştır. Buna göre, fatura, bir emtianın satışı veya bir işin yapılması karşılığında müşterinin borçlandığı miktarı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari bir belgedir.
Faturaya Dayalı İcra Takibi Yapılışı
Fatura alacağına dayalı icra takibi için başvurulacak yol, genel haciz yoluyla ilamsız takiptir. Takip talebi, icra dairesine yazılı, sözlü veya elektronik ortamda yapılabilmektedir. Talepte belirtilmesi gereken bazı bilgiler ise İcra ve İflas Kanunu’nun 58. maddesinde düzenlenmiştir.
İcra takip talebinde aşağıdaki bilgilerin gösterilmesi gerekmektedir:
- Alacaklının ve varsa kanuni temsilcisinin adı, soyadı
- Alacaklı veya vekili adına ödemenin yapılacağı banka adı ve hesap bilgileri
- Alacaklının Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası (varsa)
- Alacaklının şöhret ve yerleşim yeri bilgileri
- Borçlunun ve varsa kanuni temsilcisinin adı, soyadı
- Borçlunun Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası (varsa)
- Borçlunun şöhret ve yerleşim yeri bilgileri
- Bir terekeye karşı yapılan taleplerde, kendilerine tebligat yapılacak mirasçıların adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası (varsa) ve yerleşim yerleri
- Alacağın veya istenen teminatın Türk parasıyla tutarı ve faizli alacaklarda faizin miktarı ile işlemeye başladığı gün. Eğer alacak veya teminat yabancı para ise, alacağın hangi tarihteki kur üzerinden talep edildiği ve faizi belirtilmelidir.
- Senet varsa, senet bilgileri. Senet yoksa borcun sebebi belirtilmelidir.
- Hangi takip yolunun seçildiği belirtilmelidir.
Tek Taraflı Düzenlenen Faturanın Mahiyeti ile İlgili Yargıtay Kararı
Faturaya dayalı icra takibi başlatılmış olsa da, tek taraflı olarak düzenlenen ve ticari defterlere kaydedilen fatura, sözleşmenin varlığını ispatlamak için yeterli değildir. Dosyanın içeriğine göre, söz konusu faturanın davacıya tebliğ edildiğine dair bir belge bulunmamaktadır. Ayrıca, bilirkişi tarafından incelenen ticari defterlerde takip konusu faturanın davacı tarafından kaydedilmediği tespit edilmiştir. Taşıma sözleşmesi gibi akdi ilişkilerin ispatında tanık dinlenmesi mümkün olmadığından, yazılı delille kanıtlanması gerekmektedir. Uyuşmazlık konusu olan akdi ilişkinin varlığının tanık deliliyle ispatlanamayacağı belirtilmektedir. Taşıma sözleşmesi gibi akdi ilişkilerin varlığının yazılı delillerle kanıtlanması gerekmektedir. Tek taraflı düzenlenen ve ticari defterlere kaydedilen fatura, akdi ilişkinin ispatı için yeterli olmayabilir.
Malların Ayıplı Olarak Telim Edilmesinde İspat Yükü ile İlgili Yargıtay Kararı
Malların ayıplı olarak teslim edilmesi durumunda ispat yükü Yargıtay 19. Hukuk Dairesi’nin 2016/11076 E., 2017/6920 K. numaralı kararı ile ilgili bir değerlendirme içermektedir. Davacı, faturaya dayalı icra takibine konu faturalarda yazılı olan malların davalıya teslim edildiğini iddia etmiştir. Davalı ise akdi ilişkiyi kabul etmiş ancak kendisine teslim edilen malların ayıplı olduğunu iddia etmiştir. Ayıp ihbarının yapıldığını ispat yükü davalı taraftadır. Davalı, davacıya ayıp ihbarında bulunduğunu yazılı bir delil ile kanıtlayamamıştır. Mahkeme, davalının yazılı delil sunamaması sebebiyle davacıya yemin önerme hakkının bulunduğunu hatırlatarak, davacının yemin etmesi sonucuna göre karar verilmesi gerektiğine hükmetmiştir.