Hükümet, iş kanunlarında çalışanların lehine yeni düzenlemeler yapmak için kolları sıvadı. Ücret, çalışma saati, genel tatil, esnek çalışma gibi konularda yeni haklar getirilecek.
Çalışanların merkezde olduğu yeni iş kanunlarında sona yaklaşıldı. Haftalık çalışma saatleri düşürülecek. Dağınık olan mevzuat birleştirilecek, çalışanlar güçlenecek. Değişikliklerin detayları haberimizde.
ÇALIŞMA SAATLERİNDE DEĞİŞİKLİK
Son değişikliklerle basın ve denizcilik sektörlerinde 48 saat olan haftalık çalışma süresi de 45’e indirilecek. Tüm meslek grupları için çalışma saatleri 35- 40 arasında olacak. Yeni iş kanunları ile çalışan odaklı bir sistem kurulacak.
Türkiye’de çalışma saatleri 1936 yılında çıkarılan İş Yasası ile günde 8, haftada 48 saat olarak belirlenmişti. 2003 yılında yürürlüğe giren İş Yasası ile haftalık çalışma süresi 45 saate indirilmişti. Bu yasaya göre bir işçi yılda en fazla 270 saat fazla mesai yapabiliyordu. Hükümet, çalışma saatlerinin sanayi devrimine göre ayarlandığını, günümüzde teknolojinin geliştiğini ve çalışma saatlerinin uzun olduğunu düşünüyor. Bu nedenle yeni bir düzenleme için harekete geçti. Meslek gruplarının ihtiyaçlarına göre çalışma saatleri belirlenecek.
ÇALIŞANLARA YENİ HAKLAR
Yeni iş kanunlarında çalışanların güçlendirilmesi esas alınacak. Hem standart hem de mevcut haklar korunacak. Yeni hak kategorileri oluşturulacak. “İş Kanunu” konusunda yeni bir bakış açısı geliştirilecek. Çalışma saatleri, yıllık izinler, ücretler gibi konular yeniden ele alınacak. Dağınık olan mevzuat toparlanacak. Fazla çalışma ücretlerindeki farklılıklar giderilecek. Yeni çalışma ilişkileri oluşturulacak. Yeni iş kanunlarının merkezinde yine çalışanlar olacak. Çalışanların gelişmesi için işletme ve işveren desteklenecek. Çalışanların nitelikleri artırılacak.