Uşak ve İzmir arasındaki devlet karayolunun üzerinden devam edildiğinde Güre Köyü'ne ulaşılmaktadır. Bu köyün kuzey tarafından Gediz nehri ile sulanan ovalar yer almaktadır. Ovaların yakınlarında bahsi geçen hazineler konumlanmıştır. Lidya ve Pers uygarlıkları tarafından IVI.Ö. 6. yüzyıl gibi bir sürede tümülüslerin hazırlandığı tahmin edilmektedir. Toptepe Tümülüsü arama çalışmaları ilk olarak kaçak kazı ile başlamıştır. Kazıların geliştirilmesi ile ilk olarak mezarlar keşfedilmiştir. Kazıları geliştiren kişilerden alınan ifadeye göre mezarlardan geniş bir gümüş testi çıkmıştır. Ayrıca çok sayıda mermer ve hatıllar da yer almaktadır. Bunlara ek olarak bir tutam saç ve insan kemikleri de hazineden çıkmıştır.
Karun Hazineleri İçerisinde Neler Var?
Karun Hazineleri içerisindeki değerli eşyalar arasında pek çok ürün yer almaktadır. Karun Hazineleri içerisindeki eşyalar şu şekilde özetlenmiştir:
- İnsan kulpuna sahip oinochoe,
- Altın baş ve tutamaklı kepçe,
- Sfeksi,
- Altından elde edilen iğneli küpe,
- Altından yapılan sesli makara,
- Küçük boyutlarda üretilen iğneli küpe,
- Meşe palamutu sallamalı kolye,
- Sallamalı ve altın kanatlı bir broş,
- Taştan yapılmış geometrik bir kolye,
- Uçları taş boncuktan elde edilmiş gerdanlık,
- Özel detaylara sahip aplike arslanbası.
Karun Hazineleri'nin Hikâyesi
Karun Hazineleri'ni hakkında anlatılan olaylar 1966 yılında yaşanmaya başlamıştır. Güre'de ikinci soygun sırasında yöre halkı tarafından ikizce adı ile adlandırılan bir tümülüs bulunmuştur. Batı tarafından düzgün mermer taşlardan elde edilen bu tümülüs için kaçak çalışmalara başlanmıştır. Kaçak çalışmalar sırasında ilk zamanlarda mezar odasına erişilememiştir. Sonrasında barut ile patlatma yapılarak içeri girilmiştir. Kaçak çalışmalarda görev yapan kişiler bir süre sonra bulduklarını jandarmaya bildirmiştir. Bu sayede ortaya Karun Hazineleri çıkmıştır.