TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yeni yasa ile sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemelerde önemli değişiklikler yapıldı. Bilhassa sahiplenilen hayvanı terk etme ve belediyelerin görevlerini yerine getirmemeleri durumunda uygulanacak olan cezalar önemli miktarda artırıldı.
Yeni yasa ile, hayvanların daha iyi korunması ve sahipsiz kalanların sokaklarda daha güvenli bir şekilde yaşaması hedefleniyor. Peki, bu yeni düzenlemeler neleri içeriyor? Sahiplenilen hayvanı terk etmenin cezası nedir?
TERK ETMENİN BEDELİ AĞIRLAŞIYOR
Yeni kanun kapsamında, sahipli bir hayvanın terk edilmesi durumunda uygulanacak idari para cezası ciddi oranda artırıldı. Daha önce 2 bin lira olan ceza, hayvan başına 60 bin liraya yükseltildi. Bu artış, hayvan sahiplerini daha sorumlu davranmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.
Ayrıca, yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk eden veya bakımevinde barındırılan hayvanı uygunsuz bir yere bırakanlara da hayvan başına 50 bin lira idari para cezası uygulanacak.
BELEDİYELER İÇİN YENİ YÜKÜMLÜLÜKLER VE CEZALAR
Kanun, belediyelere de önemli sorumluluklar getiriyor. 31 Aralık 2028 tarihine dek belediyeler, bütçelerinin belirli bir oranını kullanarak hayvan bakımevleri kurma, rehabilitasyon işlemleri gerçekleştirme ve sahipsiz hayvanlara bakma görevleri için ayırmak zorundalar. Bu oran ise büyükşehir belediyelerinde binde 3, normal belediyelerdeyse binde 5 şeklinde tespit edildi.
Belediyelerin bu yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda, belediye başkanları ve yetkilileri için 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Yeni düzenleme, hayvan refahını iyileştirmeyi ve sahipsiz hayvan sorununa daha etkin çözümler üretmeyi amaçlıyor. Bakanlık, bu kapsamda belediyelere ve ilgili kuruluşlara teşvik ve mali destek sağlayacak.