Türkiye'nin önde gelen restoran zincirlerinden Köfteci Yusuf'un ürünlerinde domuz eti tespit edilmesi, ülke gündemini sarsarken, ünlü ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş ve Gazeteci Nedim Şener konuya farklı bir açıdan yaklaştı.
EKONOMİK MANTIK VE İŞLETME STRATEJİSİ SORGULANIYOR
Özgür Demirtaş, skandalın ekonomik boyutunu ele alarak, bir işletmenin neden böyle bir risk alacağını sorguladı. Demirtaş'ın analizine göre, milyonlarca dolar değerindeki bir işletmenin, maliyetlerde çok küçük bir fark yaratacak bir uygulamaya gitmesi mantıksız görünüyor. Ekonomist, "Milyonlarca Dolar değerine ulaşmış bir işletme SALAK mı da BİNDE BİR oranında domuz eti kullansın?" diyerek, olayın arka planında farklı motivasyonlar olabileceğini ima ediyor.
Demirtaş, domuz etinin normal et fiyatının yarısı kadar olsa bile, bu durumun işletmenin maliyetlerinde ancak binde beşlik bir düşüş sağlayacağını belirtiyor. Bu kadar küçük bir maliyet avantajı için, bir şirketin tüm itibarını ve geleceğini riske atmasının mantıklı olmadığını vurguluyor.
KOMPLO TEORİLERİ VE OLASI SENARYOLAR
Özgür Demirtaş'ın en çarpıcı iddiası ise, bu skandalın arkasında "mafyavari gruplar" olabileceği yönünde. Ekonomist, "Bu işin altından işletmeyi UCUZA satın almaya çalışan mafyavari gruplar çıkabilir mi?" sorusuyla, olayın ardında bir satın alma girişimi olabileceğini ima ediyor.
EKONOMİK MANTIK SORGULANIYOR: "20 BİN TL İÇİN BU RİSK ALINIR MI?"
Nedim Şener, EKOL TV'de katıldığı canlı yayında, olayın ekonomik boyutunu ele alarak önemli bir noktaya parmak bastı. Şener'in açıklamalarına göre, Köfteci Yusuf'un günlük et işleme kapasitesi yaklaşık 100 ton. Yapılan analizlerde tespit edilen domuz eti miktarı ise binde bir oranında. Bu, günde işlenen 100 bin kilogram etin içinde sadece 100 kilogram domuz eti anlamına geliyor ki, bu miktar ortalama bir besili domuzun ağırlığına denk düşüyor.
Şener, bu hesaplamadan yola çıkarak, "Bu köfteciye 20 bin TL kazandırır. Milyar dolarlık bir marka, 20 bin TL için bunu yapar mı?" diye sorarak, olayın mantıksızlığına dikkat çekti. Bu yaklaşım, ekonomist Özgür Demirtaş'ın da dile getirdiği, büyük bir markanın böylesine küçük bir finansal kazanç için tüm itibarını riske atmayacağı görüşüyle paralellik gösteriyor.
"DOMUZLAR DEVLETİN İÇİNDE OLABİLİR"
Nedim Şener'in en çarpıcı iddiası ise, sorunun kaynağının devlet kurumlarının içinde olabileceği yönünde. "Bakın asıl tağşiş devletin içinde olabilir. Domuzlar devletin içinde olabilir, dikkat etmek lazım" diyen Şener, skandalın perde arkasında farklı dinamiklerin olabileceğini ima etti.
Bu arada, Köfteci Yusuf yönetimi tarafından dün yapılmış olan açıklamada, domuz eti iddialarının bir "kumpas" olabileceği ifade edilmişti. Tüm iddiaların asılsız olduğunu belirtilen açıklamada gerekli yasal sürecin takip edildiği ve kamuoyunun bilgilendirileceği ifade edildi.