TSK Sicil İptal Davası Nasıl Açılır?

TSK sicil iptal davası özellikle ordu mensubu kişiler arasında son derece önemlidir. Sicil notunun düşüklüğü durumunda TSK personelinin yaşayacağı çeşitli problemler vardır.

Kişinin TSK ile ilişiğinin kesilmesine kadar giden ağır yaptırımların söz konusu olduğu sicil konusunda dava açılabilir. Sicil notunun kanun ve yönetmeliğe uygun düzenlenmediği takdirde sicil iptal davası açılabilir. Bu davada hak kaybına uğramamak için mutlaka hukuki destek alınması tavsiye edilir.

Sicil İptal Davası Nedir?

Askeri sicil iptal davası, TSK’da rütbeli personelin sicilinin bozuk olması durumunda açılır. Disiplin cezaları ile tecziye edilip düşük sicili olan personelin sicil iptal davası açması mümkündür. Kanuna göre sicil iptal davası esasında bir idari davalar grubundadır. İdari işlemin iptali davası olarak da bilinir. Sicil iptal davaları idari dava olduğu için zamanaşımına tabi değildir. Sicil iptal davası kural olarak olumsuz sicilin öğrenildiği tarihten itibaren 60 gün içinde açılmalıdır.

Sicil İptal Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Sicil iptal davasında görevli mahkeme idare mahkemesidir. Bu dava ile TSK personeli hakkında verilen idari kararın iptal edilmesi ve yürütmenin durdurulması istenebilir. Dava sonucunda çıkacak karar ile sicil düşüklüğünden kaynaklanan hak kaybının önüne geçilebilir.

Personel açısından oldukça mühim bir konumda olan sicil iptal davası rütbelere göre ayrı ayrı kanun ve yönetmeliklerle açılabilir. Bu bakımdan TSK sicil iptal davasında subay sicil yönetmeliği, astsubay sicil yönetmeliği ve uzman erbaş sicil yönetmeliği gibi farklı düzenlemeler vardır. Hak kayıpları yaşamamak için sicil iptal davasında hukuki destek alınması önerilir.

Sicil İptal Davası Nasıl Açılır?

Sicil iptal davası açmak için öncelikle idare mahkemesine dilekçe vermek gerekir. İdare mahkemesi yoksa bu davaya bakan mahkeme, asliye hukuk mahkemeleridir. Dava dilekçesinde davacının adı soyadı, unvanı, adresi ve TC kimlik numarası bulunmalıdır.

Sicil iptal davası dilekçesinde davanın konusu, sebebi ve delilleri ayrıntılı bir şekilde yer almalıdır. Davaya konu olan işlemin yazılı bildirim tarihi, sonuç ve talep kısmı bulunmalıdır. Bu şekilde idare mahkemesine dilekçe vererek sicil iptal davası açılabilir.

Gündem Haberleri