Uşak Çanlı Köprü Nerede, Nasıl Gidilir?

Uşak'taki Çanlı Köprü'nün yeri Denizli ve Uçak arasında yer alan yoldadır. Uşak Çanlı Köprü tek bir göze sahiptir.

Kemerli yapısı ile dikkatleri üzerine çeken bu eser Selçuklu Dönemi'ne aittir. 1255 yılında Sipahsalar Şecauddin tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Büyük taşlar kullanılarak inşa edilen köprü 3 metre enine, 5 metre yüksekliğine ve 8 m uzunluğuna sahiptir. Köprünün etrafındaki korkuluk duvarları zaman içerisinde büyük bir hasara uğramıştır. Bu nedenle köprüden araç ile geçilirken dikkatli olunmalıdır. Çanlı Köprü ile Uşak merkez arası ortalama 5 km'dir. Bu nedenle kolay bir şekilde yürünebilmektedir.

Uşak Çanlı Köprü Adı Nerden Gelmektedir?

Uşak'taki Çanlı Köprü'nün adı Muharrem Köyü topraklarından gelmektedir. Uşak Çanlı Köprü define avcıları tarafından sürekli olarak akına uğramaktadır. Geçmiş zamanlarda ise özellikle İzmir ve Alaşehir'den gelen kervanlar bu köprüyü kullanarak mola vermektedir. Kervanların geldiğinin yerleşim yerlerine duyurulması için köprü altında büyük bir çan inşa edilmiştir. Çan sesi duyan halk koşarak kervanı karşılamaya gelmektedir. Köprünün altında yer alan bu çandan dolayı köprü adı Çanlı Köprü olarak bilinmektedir.

En Eski Türk Eseri

Uşak'ta eski bir Türk yapıtı olarak geçen Çanlı Köprü, İç Batı Anadolu'nun en eski Selçuklu kitabesine de sahiptir. Uşak Çanlı Köprü kitabeleri köprünün kuzey kısmına yerleştirilmiştir. Kitabeler Uşak tarihi açısından büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca bu kitabeler iskan eden Türklerin geçmişi ile ilgili bir ışık niteliğindedir. Son yıllarda yapılan tarihi incelemeler Peçenek Türklerinin Uşak ili ve çevresinde konakladığını göstermiştir. Savlar Çanlı Köprü'nün kitabeleri sayesinde desteklenmektedir. Haşim Tümer tarafından 1970 yılında yayınlanan bir eserde köprüde bulunan kitabelerin üzerinde yazılan bilgilere detaylı bir şekilde değinilmiştir.

Gündem Haberleri