Yürütmenin durdurulması kararını sadece Danıştay, Bölge İdare ve İdare Mahkemeleri verebilmektedir. İdarenin yaptığı işlemlere ve idari yargı kararlarına karşı verilebilen bir karar olması nedeniyle idare mahkemelerine başvuru yapılması gerekmektedir.
Yürütmenin durdurulmasına ilişkin birçok farklı durum ortaya çıkabilir. Türk hukuk sisteminde yürütmeyi durdurma davası idari işlemin iptali için idare mahkemesine açılır. Doğrudan yürütmeyi durdurma diye bir dava açılamaz. İdari işlemin iptali için açılacak iptal davasında tedbir amaçlı bu karar mahkeme tarafından verilebilir.
Yürütmeyi Durdurma Davası Nedir?
Yürütmeyi durdurma kararı doğrudan idari bir işlemin iptali için ilgili mahkemelere başvuru yapılmasının ardından verilen bir karar olarak tanımlanır. Hukuka aykırı olduğu düşünülen, kendisine karşı iptal davası açılan ve mahkeme kararına kadar geri dönülmez sonuçlar doğurabilecek idari işlemler için bir çeşit tedbir kararı olarak bu karar verilebilmektedir. Bu sayede idari işlemin yaratacağı zararın etkileri dava sürecinde engellenebilir.
Hangi Durumlarda Yürütmeyi Durdurma Kararı Verilir?
Yürütmeyi durdurma kararı sonrası idari işlemin iptali kararı da devam eden süreçte verilebilir. Bir idari işlem için yürütmenin durdurulması kararı verilmesi için hukuksuz olması ve bazı koşulların oluşması gerekiyor.
Yürütmenin durdurulması kararı kapsamında şu şartların oluşması gerekmektedir:
- İdari işlemin yapılması halinde telafisi güç veya imkansız zararların ortaya çıkacak olması.
- İdari işlemin açıkça hukuka aykırılık teşkil etmesi.
- Yürütmeyi durdurma talebinin yapılmış olması vb.
Temelde bir işlem için yürütmeyi durdurma davası daha doğru ifadeyle kararının verilmesi için açılan iptal davasının hukuka uygun olması ve sürecin doğru şekilde yürütülmesi gerekiyor.
Yürütmeyi Durdurma Davası Ne Kadar Sürer?
Yürütmeyi durdurma kararı ne kadar sürede çıkar sorusuna net bir yanıt vermek mümkün değildir. Savunma alınmaksızın yürütmenin durdurulması kararı dava açıldığı tarihten 10 – 15 gün arasında verilebilir. Geçici bir tedbir olan yürütmeyi durdurma kararı savunmadan sonra yeniden görülebilir. Yürütmeyi durdurma davası daha doğru ifadeyle kararının mahkeme tarafından verilmesi gerekiyor.