Yeryüzünü sarsan depremler sonrası yaşanan sismik dalgaların ölçümü sırasında bilim insanlarını şaşırtan bir keşif yapıldı. Euronews Türkçe’nin haberine göre Nature Communications isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre yeryüzünün merkezinde yeni bir iç çekirdek bulundu. Bu çekirdeğin Dünya’nın 1600 km derinliğinde ve 644 km çapında metalik bir yapıda olduğu tespit edildi.
Bilim insanları bu çekirdeğin demir nikel karışımı bir yapıdan oluştuğu yönündeki tahminleri ağırlık kazandı. Sismik dalgaların katmanlardan yansıma şeklini araştıran bilim insanları, Dünya’nın sanıldığı gibi dört değil 5 katmandan oluştuğunu buldu. Su katmanı, yer kabuğu (litosfer), magma katmanı (pirosfer) ve çekirdek katmanı (barisfer) içinde katı ve metalden gizli bir iç çekirdek bulunduğu ortaya çıktı.
DÜNYA’NIN OLUŞUMUNA IŞIK TUTACAK
Avustralya Ulusal Üniversitesi Yer Bilimleri Araştırma Okulu’ndan Sismolog Dr. Thanh-Son Phạm, araştırmadaki değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı: “Bu çalışmada, ilk kez, güçlü depremlerden kaynaklanan sismik dalgaların dünyanın bir tarafından diğerine sekme gibi beş kata kadar gidip geldiğine dair gözlemleri rapor ediyoruz.” Eğer bu teori doğrulanırsa yerbilimcileri Dünya’nın nasıl oluştuğu, manyetik alanının nasıl geliştiği sorularına daha iyi yanıtlar bulabilecek.
Pham, bu iç çekirdeğin bugüne kadar neden keşfedilemediği sorusunu yanıtlarken, bir üst katmanla çok benzemesini öne sürdü. Sismolog, metal olduğunu düşündükleri çekirdeğin kabuğunda ise oldukça fazla miktarda demir-nikel alaşım bulunduğuna dikkat çekti.
YENİ ÇEKİRDEK NASIL KEŞFEDİLDİ?
Bilim insanları, araştırmada kullandıkları titreşim dalgalarıyla bu yeni çekirdeğin “anizotropik” bir yapıya sahip olduğuna ulaştı. Bu yapı, bir maddenin yaklaştığı açıya bağlı olarak farklı özelliklere sahip olması anlamına geliyor. Söz konusu yapı sayesinde araştırmacılar sismik dalgaların farklı yönlerde ne kadar hızlı ilerlediğine baktı ve en içteki çekirdeğin bu dalgaların hızını bir üstteki katmana göre değiştirdiğini fark etti. Bu hız farkı sayesinde yerkürede yeni bir katmanın tespit edilmesi mümkün oldu.