Windows 10’da sabit disk algılanması ile ilgili sorunun bazı çözümleri mevcuttur.
Windows 10 Sabit Disk Algılandı Sorunun Çözümü İçin Hangi Yöntemler Uygulanabilir?
Windows 10 ‘’Sabit Disk Algılandı’’ sorunun sorunu çözmek için aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:
- İlk olarak, bilgisayar yeniden başlatılır ve sorunun çözülüp çözülmediği kontrol edilir. Bazen, bilgisayarın sadece bir tasarım hatası nedeniyle bu hatayı verdiği olur ve yeniden başlatma işlemi sorunu çözebilir.
- Sabit disk sürücüsünün bağlantısı kontrol edilir. Sabit disk sürücüsünün motherboard’a doğru şekilde takılı olduğundan emin olunur ve eğer gerekirse tekrar takılır.
- Sabit disk sürücüsünün sürücü yazılımını güncellenir. Sabit disk sürücüsünün sürücü yazılımını güncellemek için, bilgisayarın üreticisinin web sitesine gidilerek en son sürücü yazılımı indirilir ve kurulur.
- Sabit disk sürücüsünün sağlığı kontrol edilir. Sabit disk sürücüsünün sağlığını kontrol etmek için, Windows'un "Bilgi İşlem Merkezi" (Computer Management) aracı kullanılabilir. Bu aracı açmak için, Başlat menüsüne gidilir ve "Bilgi İşlem Merkezi" yazıp Enter tuşuna basılır. Bilgi İşlem Merkezi penceresi açıldıktan sonra, "Saklama" sekmesine gidin ve "Sabit Disk" seçeneğine tıklanır. Burada, sabit disk sürücünüzün sağlık durumu görülebilir.
- Sabit disk sürücüsünü değiştirilir. Eğer üstteki adımlar sorunu çözmediyse ve sabit disk sürücüsü arızalı ise, yeni bir sabit disk sürücü satın alınıp mevcut sürücü değiştirilebilir.
Windows 10'da Sabit Disk Biçimlendirme Nasıl Yapılır?
Windows 10'da sabit disk biçimlendirme, bilgisayardaki sabit diskin silinip, yeniden kurulum işlemi yapılması anlamına gelir. Bu işlem, bilgisayarı yeniden kurmak gibi önemli bir işlemdir ve yapılmadan önce tüm verilerin yedeklenmesi gerekir. Aşağıdaki adımlar izlenerek Windows 10’da sabit disk biçimlendirme işlemi gerçekleştirilebilir:
- Başlat menüsüne gidilir ve "Bilgi İşlem Merkezi" yazıp Enter tuşuna basılır.
- Bilgi İşlem Merkezi penceresi açıldıktan sonra, "Saklama" sekmesine gidilir ve "Sabit Diskler" seçeneğine tıklanır.
- Burada, sabit diskler görülür. İşlem yapmak istenilen sabit disk üzerine sağ tıklanır ve "Yönet" seçeneğine tıklanır.
- "Yönet" penceresi açıldıktan sonra, "Biçimlendir" seçeneğine tıklanır.
- Biçimlendirme işlemini onaylamak için istenen uyarı penceresi açılır. "Sıfırla ve biçimlendir" seçeneğine tıklanarak ve işleme devam edilir. Bu işlem biraz zaman alabilir ve bilgisayar yeniden başlatılır. Biçimlendirme işlemi tamamlandıktan sonra, bilgisayar yeniden kurularak kullanmaya devam edilebilir.
Sabit Disk Nedir? Ne İşe Yarar?
Sabit disk, bilgisayarlarda verilerin saklandığı, sabit bir kapasiteye sahip bir depolama cihazıdır. Sabit diskler, bilgisayarların hard diskleri olarak da bilinirler ve genellikle metal, plastik veya cam gibi malzemelerden yapılır. Sabit diskler, verileri saklamak için kullanılan küçük döner plakalardan oluşur ve bu plakaların üzerine okuma/yazma işlemleri yapılır.
Sabit diskler, verileri çok hızlı bir şekilde okuma ve yazma işlemleri yapabilirler ve bu nedenle, bilgisayarların hızlı bir şekilde çalışmasını sağlarlar. Ayrıca, sabit diskler, verilerin uzun süreli saklanması için idealdir ve verilerin silinmesi gerektiğinde bile, verilerin çoğu sabit disklerden tamamen silinemez.
Sabit Disk Sorunları Nelerdir?
Sabit disklerde bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorunlar aşağıdaki gibi olabilir:
- Sabit disk hataları: Sabit disklerde, zamanla oluşan veri hataları nedeniyle disklerde hata oluşabilir. ‘’Sabit Disk Algılandı’’ sorunu buna bir örnektir. Bu hatalar, disklerin ömrünü kısaltabilir ve bilgisayarınızın çalışmasını etkileyebilir.
- Sabit disk arızaları: Sabit diskler, fiziksel hasar nedeniyle de arızalı hale gelebilir. Bu nedenle, düşme, darbe gibi fiziksel kazalar sabit diskleri hasar verebilir.
- Sabit disk yetersiz kapasitesi: Sabit disklerinizdeki verileri saklamak için yeterli kapasite olmadığında, sabit disklerinizdeki performans düşebilir.
- Sabit disk hızı düşüklüğü: Sabit diskler, zamanla hızını yavaşlatabilir ve bu nedenle, bilgisayarınızın çalışması yavaşlayabilir.