Bu yöntemle kadınlara emeklilik yolu açılıyor! Peki, 2023 doğum borçlanması ne kadar, şartları neler?

Bu yöntemle kadınlara emeklilik yolu açılıyor! Peki, 2023 doğum borçlanması ne kadar, şartları neler?
GİRİŞ

Emeklilik tarihini öne çekmek ve eksik primleri tamamlamak için doğum borçlanması kadın sigortalılara avantaj sağlıyor. Peki, 2023 SGK doğum borçlanması ne kadar?

Bu yöntemle kadınlara emeklilik yolu açılıyor! Peki, 2023 doğum borçlanması ne kadar, şartları neler? - Türkiye’de 2023 yılı itibariyle emeklilikle ilgili mevcut uygulamalarda birçok yeni düzenleme yapıldı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yapılan yasal düzenleme ise bu çalışmalar arasında ilk sırada yer alıyor.

Bir yandan EYT ile emeklilik süreci devam ederken, diğer yandan eksik SGK primleri olan veya SGK prim borçları bulunanlar için de alternatif çözümler araştırılıyor. Bu çözümlerden biri olan SGK doğum borçlanması ise kadınların emekliliğini kolaylaştırıyor.

DOĞUM BORÇLANMASI ŞARTLARI NELER, KİMLER YAPABİLİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kadın sigortalılara sunulan doğum borçlanması, emeklilik hakkı elde etmek için gerekli prim gün sayısının tamamlamadığı durumlarda, doğum yapan kadınların bu sürelerdeki eksik primlerini ödemelerini sağlayan bir uygulamadır.

Doğum yapılan süreler için eksik primlerin borçlanılarak, doğum nedeniyle çalışamadıkları en fazla üç defa olmak üzere ikişer yıllık süreleri, toplamda 6 yıl olmak üzere borçlanabilmektedirler. Doğum borçlanması kapsamında sigortalılık süresinin en az 5 yıl olması gerekmektedir. Gerekli prim gün sayısı da doğum tarihine göre değişebilir.

2023 DOĞUM BORÇLANMASI NE KADAR, NASIL HESAPLANIR?

2023 doğum borçlanması, yılbaşında açıklanan yeni veriler sonrasında artış gösterdi. 2023 yılında doğanlar, anne adaylarının doğum tarihleri itibariyle 720 gün doğum borçlanması yapabilmektedir.

Doğum borçlanması, 1 çocuk için 720 gün yani 2 yıla göre, 2023 yılında en az 76.841,44 TL olarak belirlenmiştir. 2 çocuk için 1.440 günden (4 yıl) doğum borçlanması ise en düşük 153.722,9 TL’dir. Doğum tarihinden sonra geçen gün sayısı, bu süreler içindeki sigortalı geçen süreler ve diğer değişkenlere göre hesaplama yapılır.

KAYNAK: UŞAK HABER