Bütçeye göre bina güçlendirme fırsatı! Yerli deprem izolatörü kurulum maliyeti

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra sismik izolatör kurulumu gündem oldu. İthal izolatör fiyatları çok yüksek olmasına rağmen yerli modeller ile uygun maliyet fırsatı doğdu…
Bütçeye göre bina güçlendirme fırsatı! Yerli deprem izolatörü kurulum maliyeti

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler 11 ilde çok ciddi yıkıma neden oldu ve binlerce bina kullanılamaz hale geldi. Bunun üzerine yurdun dört bir yanındaki vatandaşlar binalarının depreme karşı dayanıklı olup olmadığını araştırmaya başladı. Binaları depreme dayanıklı hale getiren sismik izolatörler bu süreçte en çok konuşulan konuların başında yer aldı.

Sismik izolatörler sayesinde binalar depreme karşı güçlendirilmiş oluyor. Her binaya kurulabilen deprem izolatörlerinin maliyeti konusunda kafa karışıklığı yaşanıyor. Türkiye’de yerli üretim yapan Teknolojik İzolatör Sistemleri (TİS) Genel Müdürü Uğurcan Özçamur, bu konuda bilinmesi gereken detayları anlattı.

bina-guclendirme.jpg

SİSMİK İZOLATÖR NASIL ÇALIŞIR?

Sismik izolatör çalışma mantığının çok basit olduğunu söyleyen Özçamur, “Cihazlar yapıyı temelinden tamamen ayıracak şekilde yani düşey taşıyıcı kolonların her birine 1 adet olacak şekilde uygulanır. Böylece yapının kendi ağırlığını taşıyabilir ve yatay yönde de oldukça esnek davranabilir.” ifadelerini kullandı. Deprem anında sarsıntı hareketini bu cihazlar kendi içinde karşılayıp bir nevi savunma yapıyor.

bina-guclendirme-3.jpg

ESKİ YAPILARA DEPREM İZOLATÖRÜ OLUR MU?

TİS Genel Müdürü Özçamur, eski yapılara deprem izolatörü konabileceğini ancak bunun pratikte çok zor olduğunu söyledi: “Bir binada var olan kusurları deprem izolatörüyle örtemezsiniz. Mecbur kalınırsa yapılabilir mi? Evet yapılır. Ancak beklediğiniz performansı sağlayamama ihtimali bir hayli yüksek.” Bu bakımdan eski binalara deprem izolatörü konması ciddi bir mühendislik hesaplaması gerektiriyor.

bina-guclendirme-1.jpg

DEPREM İZOLATÖRÜNÜN MALİYETİ NE KADAR?

Kahramanmaraş depremlerinin ardından yurt genelinde en çok araştırılan konu deprem izolatörlerinin maliyeti oldu. Projeye özel tasarlanan bu sistemin birim fiyatının çok değişken olduğunu söyleyen Özçamur, kaba hesapla şu detayları açıkladı: “Arsa payını hariç tutarsak bir binanın yapım maliyetinin yüzde 10’unu aşmıyor bu sistemin kurulması. Arsa payını da eklerseniz zaten bu oradan daha da aşağı düşüyor. Maliyet meselesinin yanında en önemli hususlardan biri de zaman. Zemin etüdü bittikten sonra proje süresine ortalama 4 ay eklenmesi gerek.”

Kaynak:Uşak Haber