10. Yargı Paketi Meclis’e geliyor! Kimler yararlanacak, kimler cezaevinde kalacak?
Uzun süredir kamuoyunda tartışılan genel af ve 100. yıl affı beklentileri, Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı 10. Yargı Paketi ile yeni bir boyut kazanıyor. 55 maddelik kapsamlı düzenleme, beklenen genel af yerine denetimli serbestlik sistemi üzerinden bir çözüm sunuyor.
DENETIMLI SERBESTLIK SISTEMINDE KÖKLÜ DEĞIŞIKLIK
Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı ve yakında Meclis'e sunulması beklenen 10. Yargı Paketi, ceza infaz sisteminde önemli değişiklikler getiriyor. Pakete göre, hükümlülerin denetimli serbestlikten faydalanabilmeleri için cezalarının en az 1/5'ini mutlaka cezaevinde geçirmeleri gerekecek. Bu yeni düzenleme, koşullu salıverilme tarihine kadar ceza infaz kurumunda kalınması gereken sürenin hesaplanmasında belirleyici olacak.
Bu uygulamayla 1 yıl hapis cezası alan bir hükümlü en az 2.5 ay, 6 ay ceza alan 1 ay, 3 ay ceza alan 18 gün, 1 ay ceza alan ise minimum 6 gün cezaevinde kalmak zorunda olacak. Böylece en kısa süreli cezalarda bile cezaevinde yatma şartı getiriliyor ve "cezasızlık" algısının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
55 MADDELIK PAKET 14 KANUNU DEĞIŞTIRECEK
Taslak halindeki yargı paketi, yürütme ve yürürlük maddeleri dahil toplam 55 maddeden oluşuyor. Adalet Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre hazırlanan paket, 14 farklı kanunda değişiklik veya düzenleme içeriyor. Paket halihazırda ilgili bakanlıklara gönderilmiş durumda ve görüşe açılmış bulunuyor. Önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunulması beklenen pakette, daha önceki yargı paketlerinden çıkarılan infaz düzenlemeleri de yer alacak.
HÂKIMLERIN TUTUKLAMA YETKISI GENIŞLIYOR
10. Yargı Paketi'nde tutuklama yasağına ilişkin 2 yıllık sınır korunurken, 2 yılın altındaki suçlarda hakimlere geniş takdir yetkisi tanınıyor. Yeni düzenlemeye göre hakimler, 2 yılın altında ceza gerektiren suçlarda bile şüphelinin suç işleme eğilimini değerlendirerek tutuklama kararı verebilecek. Bu düzenleme, kısa süreli cezalarda da adaletin tam olarak tecelli etmesini sağlamayı amaçlıyor.
CEZA SÜRESI NE OLURSA OLSUN HAPIS ŞARTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sık sık vurguladığı gibi, yeni düzenlemeyle cezası az olan hükümlüler de dahil olmak üzere tüm hükümlülerin aldıkları cezayla orantılı süreyi mutlaka ceza infaz kurumunda geçirmeleri sağlanacak. 1 ay gibi kısa süreli hapis cezası alan kişiler bile mutlaka cezaevine girip belirli bir süre hapis yatacak.
Mevcut sistemdeki 1 yıllık maktu denetimli serbestlik süresinde herhangi bir değişiklik yapılmıyor. Ancak denetimli serbestlikten faydalanmak için cezanın belirli bir kısmının mutlaka cezaevinde geçirilmesi şartı getiriliyor. Bu şekilde 50 gün ceza alan bir kişi bile minimum 10 gün cezaevinde kalmak zorunda olacak.
Kaynak:Uşak Haber