Anne ve babalar için yeni hak! Kamuda esnek çalışma dönemi geliyor
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Ek 43. maddesi ile yasal zemine oturtulan ancak uygulamaya geçmeyen yarım zamanlı çalışma hakkının resmen yürürlüğe girmesi için yönetmelik hazırlıkları hız kazandı.
ESNEK ÇALIŞMA İÇİN YENİ MODELLER GÜNDEMDE
Yeni düzenleme ile birlikte kamu çalışanlarına, çocukları ilköğretim çağına gelene kadar yarım zamanlı çalışma imkânı tanınacak. Yarım zamanlı çalışmadan faydalanma şartları, çalışma saatleri ve mali haklar konusunda detaylı bir yönetmelik hazırlanıyor. Aynı zamanda hangi hizmet sınıflarının ve kadroların bu haktan yararlanamayacağı da yönetmelik ile netleşecek.
YARIM ZAMANLI ÇALIŞMADAN KİMLER YARARLANACAK?
Yarım zamanlı çalışma hakkından faydalanmak için belirlenen bazı kriterler bulunuyor. Buna göre, memurun ya da eşinin doğum yapmış olması veya bir çocuğu evlat edinmesi gerekiyor. Ayrıca, çocuğun sağ olması ve daha önce bu haktan yararlanılmamış olması şart koşuluyor. Ancak belirli unvanlara sahip memurlar, yönetmeliğin eki cetvellerde yer alıyorsa bu haktan faydalanamayacak.
Yeni sistem kapsamında, doğum yapan memurun analık izninin sona ermesinin ardından, eşi doğum yapan memurun ise babalık izninin bitiminden itibaren çocuğun zorunlu ilköğretim çağına kadar olan süreçte yarım zamanlı çalışabilmesi sağlanacak. Memurlar, bu hakkı belirli bir dönemde veya ihtiyaç duydukları herhangi bir periyotta kullanabilecekler. Başvurular, en az bir ay öncesinden dilekçe ile yapılacak.
ÇALIŞMA SÜRESİ VE ŞARTLARI NASIL BELİRLENECEK?
Yarım zamanlı çalışma hakkından yararlanacak memurların çalışma süreleri belirli kurallara tabi olacak. Memur, kuruma sunduğu dilekçede çalışma zamanına ilişkin tercihini belirtebilecek ancak nihai kararı bağlı olduğu amir verecek. Haftalık çalışma süresi, normal mesai süresinin yarısı olacak şekilde düzenlenecek.
Bu kapsamda, haftalık çalışma süresi üç günü ve günde sekiz saati aşmamak kaydıyla günlere bölünebilecek. Günlük çalışma süresi en az üç saat olarak belirlenirken, çalışma saatlerinin eşit olup olmayacağına ise amir karar verecek. Çalışma saatlerinde değişiklik yapılması gerektiğinde ise, bu düzenleme yılda iki kez olmak üzere ocak ve temmuz aylarında gerçekleştirilecek.
Kadın ve erkek memurlar arasında herhangi bir ayrım yapılmaksızın her iki eş de bu haktan yararlanabilecek. Eşlerden her ikisi de memursa, yarım zamanlı çalışma hakkını aynı dönemde ya da birbirini takip eden dönemlerde kullanabilecekler.
MALİ HAKLAR VE YÖNETMELİĞİN KAPSAMI
Yarım zamanlı çalışmaya başlayan memurların maaş ve sosyal yardımlarında da düzenlemeler yapılacak. Memurun mali hakları ve sosyal yardımları, yarım zamanlı çalışmaya başladığı tarihten itibaren her bir ödeme kalemi için yarıya düşürülecek. Fiili çalışmaya dayalı ek ödemeler ise ilgili mevzuata göre uygulanmaya devam edecek.
Ayrıca, yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra doğum yapmış ya da evlat edinmiş memurlar da bu haktan yararlanabilecek. Ancak bazı durumlarda yarım zamanlı çalışma hakkı sona erecek. Örneğin, memurun yer değiştirme suretiyle atanması, ilgili kadro unvanının yönetmelik eki cetvellerine eklenmesi, çocuğun hayatını kaybetmesi ya da evlatlık ilişkisinin kaldırılması gibi hallerde bu hak sona erecek.
Kaynak:Uşak Haber