Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Olur?
Kanuna göre evlilik içinde edinilmiş mallar, çiftin boşanması durumunda eşit bir şekilde paylaştırılmalıdır. Mal paylaşımı davası boşanma davası ile aynı anda açılamaz. Öncelikle anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davası görülerek yargılama sonunda boşanma kararı verilmelidir. Daha sonra boşanmada mal paylaşımı konusunda talepler değerlendirilir.
Boşanmada Mal Paylaşımı Nedir?
Boşanmadan sonra mal paylaşımı hakkında açılan davalar arasında trafik siciline kayıtlı motorlu taşıtlar ve tapu siciline kayıtlı gayrimenkul mallar öne çıkar. Evlilik birliği devam ederken edinilen mallar boşanmadan sonra taraflar arasında eşit şekilde paylaştırılmalıdır.
Bu malların paylaşımı sırasında mahkeme tarafından görevlendirilecek bilirkişi tarafından dava konusu malın değeri hesaplanarak eşlerin ortaklık payları ortaya çıkarılır. Davayı açan taraf, gayrimenkul veya motorlu taşıtın ruhsatını alma hakkı veya karşı taraftan ortaklık payını para olarak alma seçeneğine sahiptir.
Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Boşanma sonrası mal paylaşımı davasında taraftar arasında üç farklı talep gündeme gelebilir:
- Katılma alacağı
- Katkı payı alacağı
- Değer artış payı alacağı
Boşanmada mal paylaşımı, evlilik birliği içinde edinilen malların paylaşılması esasına dayanır. Bu yüzden evlilikten önce elde edilen mallar hiçbir şekilde paylaşıma ortak edilmez. Evlilik sürecinde edinilen malların yarı yarıya paylaşımı durumunda bazı uygulama esaslarına dikkat edilmelidir.
Boşanmada mal paylaşımının diğer seçeneği katkı payı alacağıdır. Katkı payı alacağı, söz konusu gayrimenkul veya taşıtın para cinsinden karşılığını almaktır. Her eş kendi kişisel mallarını ayırdıktan sonra evlilik içinde edinilen tüm ortak mallar boşanma sırasında paylaştırılır. Edinilmiş malların paylaşımında yarı yarıya uygulama yapılır.
Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Zamanaşımı
Boşanmada mal paylaşımı davası süresi belirli bir zamanaşımına tabidir. Mal paylaşımı davası açılabilmesi için öncelikle boşanma kararı verilmesi gerekir. Bu nedenle mal paylaşımı davasının boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 10 yıl içinde açılması şarttır.
Kanunda belirtilen 10 yıllık zamanaşımı süresi geçmesi halinde mal paylaşımı talebinde bulunmak mümkün olmamaktadır. Boşanmada mal paylaşımı davasında hak kaybına uğramamak için mutlaka hukuki destek alınması önerilir.
Kaynak:Uşak Haber