Deprem riski hangi illerde daha fazla, Prof. Dr. Naci Görür açıkladı

6 Şubat depreminin 2. yıl dönümünde, Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, NTV'de önemli açıklamalarda bulundu. Görür, deprem riskinin en yüksek olduğu şehirleri sıralayarak, alınması gereken önlemlere dikkat çekti.
Deprem riski hangi illerde daha fazla, Prof. Dr. Naci Görür açıkladı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikinci yıldönümünde konuşan ünlü yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin deprem gerçeğine dikkat çekerek risk altındaki bölgeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 6 Şubat 2023'te meydana gelen ve 11 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 53 bin 537 kişi hayatını kaybetmiş, 107 bin 213 kişi yaralanmıştı.

Görür, iki yıl içinde yapılan çalışmaların yara sarmanın ötesine geçemediğini belirterek, "Yıkılanları tamir etmek için elbette çok şeyler yaptık, ancak eski duruma dönmek bizi kurtaran şey değil. Asıl hedefimiz deprem dirençli kentler oluşturmak olmalı" değerlendirmesinde bulundu.

YAKIN GELECEKTE RİSK ALTINDAKİ BÖLGELER

Prof. Dr. Görür, en yakın deprem riskinin Erzincan-Bingöl Karlıova arasındaki Yedisu fayında olduğunu vurguladı. Bu bölgede en son 1790'larda deprem meydana geldiğini hatırlatan Görür, "250 senede bir deprem üreten bu fayda süre dolmak üzere. 2030'lara doğru risk artıyor. Bu bölgede olası bir depremde Erzincan, Bingöl ve Pülümür etkilenebilir" uyarısında bulundu.

Ayrıca Bingöl Karlıova ile Göynük arasındaki bölgeye de dikkat çeken Görür, 1866'dan bu yana kırılmayan fay hattının risk oluşturduğunu belirtti. Bitlis Zagros kenet kuşağında da Adıyaman, Siirt, Diyarbakır ve Hakkari'nin artan risk altında olduğunu vurguladı.

MARMARA VE GELECEK PROJEKSİYONU

Marmara Denizi'nde 7'den büyük bir depremin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Görür, "ABD'li araştırmacıların çalışmalarına göre, önümüzdeki 30 yıl içinde büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 47. Bu bölgedeki yapı stoğunun yüzde 60'tan fazlası depreme dirençli değil" dedi.

Depreme hazırlık için özel bir bakanlık kurulması gerektiğini savunan Görür, "24 saat durmadan depreme hazırlanırsak ve riskli bölgelerden başlarsak, 20 yıl içinde tüm Türkiye'yi depreme dirençli hale getirebiliriz. Bu bir beka meselesidir, çünkü Marmara bölgesi çökerse Türkiye'nin gayri safi milli hasılasının yüzde 60'ı risk altına girer" değerlendirmesinde bulundu.

6 Şubat depremlerinin sürpriz olmadığını vurgulayan Görür, Türkiye'nin tamamının deprem bölgesi olarak kabul edilmesi ve ona göre önlem alınması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak:Uşak Haber