Ege’de 5.8 ve 4.6’lık depremler sonrası en önemli soru: Daha büyük bir sarsıntı gelir mi?

Ege Bölgesi’nde son günlerde artan sismik hareketlilik, vatandaşlar arasında endişe yaratırken uzmanlardan peş peşe açıklamalar geliyor.
Ege’de 5.8 ve 4.6’lık depremler sonrası en önemli soru: Daha büyük bir sarsıntı gelir mi?

Önceki gün Ege Denizi’nde 5.8 büyüklüğünde bir depremin ardından, bugün Çanakkale Gökçeada açıklarında 4.6 büyüklüğünde bir sarsıntı meydana geldi. Bu depremler, bölgedeki deprem riskini yeniden gündeme taşırken, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Ege sahillerinde 8-9 büyüklüğünde bir deprem olasılığına dair sosyal medya hesabından dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.

EGE’DE MEGA DEPREM OLASILIĞI DÜŞÜK

Prof. Dr. Osman Bektaş, Ege sahillerinde 8-9 büyüklüğünde bir depremin teorik olarak mümkün olduğunu, ancak yakın gelecekte bu büyüklükte bir sarsıntının olasılığının düşük olduğunu belirtti. Bektaş, sosyal medya paylaşımında, “Bu büyüklükteki deprem enerjisini yalnızca Girit-Rodos güneyindeki levha sınırı fayı (Helen dalma-batma kuşağı) üretebilir. Ancak 365 ve 1303 yıllarında yaşanan mega depremlerin tekrarlanma süresi yaklaşık bin yıl. Bu nedenle günümüzde böyle bir depremin oluşma ihtimali oldukça düşük,” dedi.

Bektaş, bölgenin şu anda ara sakinlik döneminde olduğunu ve 1956 Amorgos (7.8) ile 2021 Girit (6.4) gibi orta ve büyük ölçekli depremlerin beklenebileceğini ifade etti.

GÖKÇEADA DEPREMİ VE GANOS FAYI ÜZERİNE

AFAD’ın verilerine göre, 8:18’de Gökçeada açıklarında meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki deprem de bölgede hissedildi. Prof. Dr. Bektaş, bu sarsıntının ardından Ganos Fayı’na dikkat çekerek, 1912 yılında 7.4 büyüklüğündeki depremin bu fay üzerinde kırılmaya neden olduğunu hatırlattı.