İğne ile hayat kazananların mesleği: Yorgancılık Uşak’ta son dönemlerini yaşıyor

Uşak’ta yorgancılık mesleğini icra eden ustalardan Feyzullah Hantaş, çırak bulamama sorununu kendilerinin de yaşadığını ve mesleğin bitme noktasına geldiğini ifade etti.

Yorgancılık mesleğini uzun sürelerdir Uşak’ta sürdüren Feyzullah Hantaş’a göre, yorgancılık bir zamanlar her sosyal sınıfa hitap eden ve çok rağbet gören bir meslekti.

Eskiden yorgancılar yeni evliler ve evler için yatak, minder, koltuk örtüsü ve yastık gibi her şeyi yapardı. Kapitone sektörü, daha gelişmiş makineler ve fabrikasyon sistemi kullanılmaya başlandığından beri meslek neredeyse yok oldu. İşte Feyzullah Hantaş’ın mesleği ile alakalı açıklamaları.

yorgancilik-usakta-son-donemlerini-yasiyor-2.jpg

MESLEK HASTALIĞI HER YORGANCI DA VAR

Feyzullah Hantaş yorgancıların hepsinin iki türlü meslek hastalığı çıktığını ifade ederek şu açıklamaları yaptı:

“İlk mesleğime 1977 yılında Simav'da başladım. 81'e kadar Simav'da çalıştım. Sonra Gediz'le geldim. İki sene orada çalıştım. O zamandan beri Uşak’taydım. Sağlık açısından toz bizi nefes sağlığı olarak tıkadı. Meslek hastalığı bir de omur iliklerimizde eğilme oldu oturduğumuz için böyle.

Genelde yorgancılarda meslek hastalığı olur. Öğrenmek biraz basit olmuyor. 4 senede zor öğrendik. Yorganı diktiğim zaman müşteri götürürken çok güzel olmuş. Ooo ustacığım eline sağlık. Bazen taksitle alışverişlerimiz oluyor. Ama para ödemeye geldiği zaman ya usta yorgan yamuk olmuş, şurası şöyle olmamış. Meslek hayatında oluyor.”

yorgancilik-usakta-son-donemlerini-yasiyor-1.jpg

YENİ NESİLE ÖNEMLİ UYARI

Feyzullah Hantaş son dönemde silikon yorgan ve yastıkların çok fazla kullanıldığını ifade ederek,

“Şimdiki nesil hep silikon yorganı kullanıyor, sağlıklı değil. Pamuk ve yün olması en doğalı. Ben bebeklere mesela hiç, silikon bebek yastığı dolduracak dediler mi ben hiç vermem. Alma derim. Sağlıklı değil. En büyük sıkıntımız o. Çırak yetişmiyor. Zaten orta kulu bitiriyor, liseye başlıyor. Ondan sonra da gelen arkadaşın bu parmağının eğilmesi lazım. Ayaklarının eğilmesi lazım. O da olmuyor.” dedi.

MESLEĞİME AŞIĞIM

Mesleğini çok sevdiğini ve aşık olduğunu ifade eden Feyzullah Hantaş “Ama ben mesleğe aşığım. Bereketli meslektir. Alın teri, iğneyle kuyu kazıyorsun. Şununla hayatını kazanıyorsun. 5 santimlik, 3 santimlik bir şeyle hayatını kazanıyorsun.” İfadelerini kullandı.

Kaynak:Uşak Haber