İmar Yönetmeliği değişiyor: Yağmur suyu deposu, güvenlik ağı ve elektrikli araç şarj üniteleri
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle su verimliliğinden mescit alanlarına, otoparklardan güvenlik önlemlerine kadar birçok alanda yenilikler getirildi.
BİNALARDA SU TASARRUFU İÇİN ZORUNLU SİSTEMLER
Yeni düzenleme ile su verimliliğinin artırılması amacıyla bazı binalarda yağmur suyu toplama sistemleri zorunlu hale getirildi. Buna göre, parsel alanı 2 bin metrekareden büyük olan yapılar, çatı izdüşümü 1000 metrekareden fazla olan binalar ve kamu yapılarında yağmur suyu toplama sistemleri tesis edilmesi gerekecek.
Bunun yanı sıra, gri su toplama sistemleri de belirli yapı tipleri için zorunlu hale getirildi. Yatak kapasitesi 200’den fazla olan konaklama amaçlı binalar, 10 bin metrekareyi aşan alışveriş merkezleri ve 30 bin metrekareden büyük kamu binalarında gri su sistemleri kurulacak. Lavabo atık sularından elde edilen gri su ve çatı yüzeylerinden toplanan yağmur suları, bahçe sulamalarında ve tuvalet rezervuarlarında kullanılabilecek.
MESCİT ALANI AYRILMASI MECBURİ HALE GETİRİLDİ
Yönetmelikte yapılan bir diğer önemli değişiklik, toplu konut projeleri, organize sanayi bölgeleri, endüstri ve teknoloji geliştirme bölgeleri ile dinlenme tesisleri gibi alanlarda mescit alanlarının zorunlu hale getirilmesi oldu.
Mimari projelerde mescit alanı ayrılmadan yapı ruhsatı düzenlenemeyecek. Mevcut mescitlerin ise iklim koşullarına uygun şekilde merkezi sistem veya klima ile iklimlendirilmesi gerekecek.
Mescit alanlarının büyüklüğü, çalışan personel sayısına veya yapının toplam kullanım alanına göre belirlenecek. 100 personele kadar olan alanlarda mescit büyüklüğü en az 15 metrekare olacak, her ilave 100 kişi için ek 15 metrekarelik alan ayrılacak. Ancak, 250 metre yürüyüş mesafesi içinde cami bulunan yapılarda mescit bulundurma zorunluluğu aranmayacak.
GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI
Yeni düzenlemeyle, kamu binaları ve çok katlı konut projelerinde güvenlik önlemleri artırıldı. Buna göre, sinema, tiyatro, opera ve konferans salonları hariç olmak üzere umumi binaların ortak alanlarında ve birden fazla bağımsız bölüme sahip konutların katlar arası boşluklarında güvenlik ağı sistemi zorunlu hale getirildi.
Bu güvenlik ağları, bina projeleri tamamlandıktan sonra uygulanacak ve yapıda herhangi bir eksiklik olmadan kullanma izin belgesi alınamayacak.
PARK ALANLARINDA ENGELLİ ERİŞİMİ ÖNCELİKLİ HALE GETİRİLDİ
Yeni düzenleme ile birlikte park alanlarında engelli erişimine yönelik standartlar getirildi. Buna göre, 2 bin 500 metrekareden büyük park alanlarının en az %4’ü, engelli çocukların da rahatça kullanabileceği engelsiz oyun alanları olarak düzenlenecek.
Ayrıca, park alanlarında bulunan genel tuvaletler ve yürüyüş yolları Türk Standartları Enstitüsü (TSE) erişilebilirlik kriterlerine uygun olarak inşa edilecek. Oyun alanlarının zemin kaplamaları, oyun ekipmanları ve peyzaj ögeleri de erişilebilirlik mevzuatına uygun hale getirilecek.
Site ve apartman otoparklarına yönelik de önemli bir değişiklik yapıldı. Elektrikli araç kullanımının yaygınlaşması göz önünde bulundurularak, otoparklarda araç şarj ünitelerinin kurulması için ruhsat alma zorunluluğu kaldırıldı.
Kaynak:Uşak Haber