Kira icra takibi nasıl yapılır? Kira icra takibi hakkında bilgiler
Kira İcra Takibi Nasıl Yapılır? - Kira icra takibi, Türkiye’de İcra ve İflas Kanunu’na göre yürütülen bir süreçtir.
Kira Borcunun Ödenmemesi Durumunda İlamsız Tahliye
Kira borcunun ödenmemesi durumunda ilamsız tahliye için kiraya veren, ödenmeyen kira borcu ve tahliye talebi için ilamsız icra takibine başvurur. Bu süreçte icra müdürlüğüne başvuru dilekçesi ve gerekli belgelerle birlikte başvurulur. Başvuru dilekçesinde, kiracının adı, adresi, kira sözleşmesine ilişkin bilgiler, ödenmeyen kira borcu miktarı ve tahliye talebi gibi bilgiler yer alır. İcra müdürlüğü, ilamsız icra takibini başlattıktan sonra kiracıya ödeme emrini tebliğ eder. Ödeme emrinde, kiracıya ödenmemiş kira borcunun miktarı ve ödeme için belirli bir süre verilir. Konut ve çatılı işyeri kiralamalarında bu süre en az 30 gün, diğer kiralarda en az 10 gündür. Kiracı, ödeme emrine karşı itirazda bulunma hakkına sahiptir. İtiraz süreleri hukuk sistemimizde belirlenmiştir. 6 aydan kısa süreli sözleşmelerde 3 gün içerisinde, 6 aydan uzun süreli sözleşmelerde 7 gün içerisinde itiraz edilmelidir. Kiracının ödeme emrine itiraz etmesi durumunda, icra müdürlüğü itirazı değerlendirir. İtirazın kabul edilmesi durumunda, icra takibi durur ve kiracı tahliye edilmez.
Kira İcra Takibinde Görevli Mahkeme Hangisidir?
Kira icra takibinde görevli ve yetkili mahkeme, Sulh Hukuk Mahkemeleri’dir. Bu mahkemeler, kira sözleşmesiyle ilgili uyuşmazlıkları çözmek ve kira alacaklarının tahsilini sağlamakla görevlidir. Kiraya veren, kira borcunun ödenmemesi durumunda icra takibine başvurarak Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açabilir veya ilamsız icra takibi başlatabilir. Sulh Hukuk Mahkemeleri, kira sözleşmesine ilişkin davalara, kira bedeli tahsil taleplerine ve ilamsız icra takiplerine bakmakla yetkilidir. Kira icra takibi için mahkemeler, kira borcunun ödenmemesi, tahliye talepleri, kira artışı, kira sözleşmesinin feshi gibi konularda karar verme yetkisine sahiptir.
Kira İcra Takibi Nasıl Yapılır?
Kiranın icra takibi, kiracının kira ödemelerini yapmaması durumunda kiralayanın, alacağını tahsil etmek amacıyla kiracısına karşı genel haciz yoluyla takip başlatmasıdır. Ancak, genel haciz yoluyla takip sadece kira bedelinin tahsilini sağlayabilir. Kiralayan, kira bedelinin ödenmemesi sebebiyle kiracının taşınmazdan tahliyesini istiyorsa, ilamsız tahliye yoluna başvurma imkanına sahiptir. Kira icra takibi süreci, bir takip talebiyle başlar ve borçlu olan kiracıya ödeme emri gönderilir. Kiracı bu ödeme emrine itiraz ederse, takip kesinleşir ve kira borcu için haciz, satış ve paranın tahsil edilmesi aşamasına geçilir. Ancak, bu takip yolunda genel hacizden farklı olarak, takip kesinleştikten sonra, para alacağının tahsil edilmesi amacıyla yapılan hacze ek olarak ayrıca tahliye prosedürü de uygulanır. Yani, takip kesinleştikten sonra, hem para alacağının tahsili için işlemler yapılır, hem de tahliye için icra işlemleri başlatılır.
Kaynak:Uşak Haber