Kiracılar için hukuki kalkan o belgeyi imzalamış olsanız bile geçersiz

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ev sahipleri ile kiracılar arasında sıkça gündeme gelen boş tarihli tahliye taahhütnamesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Kiracılar için hukuki kalkan o belgeyi imzalamış olsanız bile geçersiz

Ev sahiplerinin, kiracılardan boş olarak aldıkları taahhütnamelere sonradan tarih ekleyerek tahliye süreci başlatmasının hukuki açıdan sakıncalı olduğunu vurgulayan Tunç, bu tür belgelerin geçersiz sayılabileceğini ifade etti.

AYNI TARİHLİ TAAHHÜTNAME GEÇERLİ SAYILMIYOR

Son yıllarda ev sahipleri ile kiracılar arasındaki tahliye anlaşmazlıkları artarken, Bakan Tunç’un açıklamaları konuyla ilgili hukuki çerçeveyi netleştirdi. Tunç, tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesi ile aynı tarihte imzalanması durumunda geçersiz kabul edildiğini belirterek, “Kiracı, ev arayışında zor durumda olduğu için o an her belgeyi imzalamaya mecbur kalabilir. Hukuk sistemi, bu durumu göz önünde bulunduruyor ve kira kontratı ile aynı tarihte imzalanan tahliye taahhütnamesini geçersiz sayıyor. Tahliye taahhüdünün, kira kontratının imzalanmasının ardından bir tarihte düzenlenmesi gerekiyor” dedi.

Tunç ayrıca, ev sahibinin kiracıdan aldığı boş tahliye taahhütnamesine sonradan tarih ekleyerek işlem yapmasının da hukuki açıdan itiraz edilebilir bir durum olduğunu belirtti. Böyle bir durumda, kiracının Adli Tıp Kurumu'na başvurarak belgenin üzerinde oynama yapılıp yapılmadığını tespit ettirebileceğini vurguladı. Ancak bu incelemenin kesin sonuç verme konusunda yüzde yüz güvence sunmadığını da sözlerine ekledi.

TAHLİYE SÜRECİ ELEKTRONİK ORTAMA TAŞINABİLİR

Bakan Tunç, tahliye taahhütnamesinin noter veya e-Devlet sistemi üzerinden yapılması zorunluluğunun getirilmesi yönündeki önerilere de değindi. Böyle bir düzenlemenin bazı avantajları olabileceğini belirten Tunç, “Noter üzerinden yapılması güvenilirliği artırır ancak bu kez de ev sahipleri, kiracıyı çıkarmakta zorlanacağını düşünerek evlerini kiraya vermekten kaçınabilir. Bu da konut piyasasında yeni bir soruna yol açabilir. e-Devlet üzerinden düzenlenmesi ise süreci daha şeffaf hale getirebilir ve amacına uygun bir tahliye taahhüdü oluşturulmasını sağlayabilir” ifadelerini kullandı.

MAHKEMEDEN EMSAL NİTELİĞİNDE KARAR

Öte yandan, geçtiğimiz aylarda benzer bir davada mahkemeden emsal niteliğinde bir karar çıktı. Ev sahibi ile mahkemelik olan bir kiracı, üç yıl sonra imzaladığı tahliye taahhütnamesinin boş olduğunu ileri sürerek evden çıkmayı reddetti. Ancak mahkeme, ev sahibini haklı bularak tahliye kararı verdi. Bu karar, benzer durumlarda tahliye süreçlerinin nasıl ilerleyeceğine dair önemli bir örnek teşkil etti.