SGK’dan önemli duyuru! 45 farklı meslekte 5 yıl erken emekli olma hakkı var!
SGK’dan önemli duyuru! 45 farklı meslekte 5 yıl erken emekli olma hakkı var! - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile ilgili gelişmeler çalışanların radarından kaçmıyor. Özellikle erken emeklilik hayali kuranlar SGK düzenleme ve duyurularını yakından takip ediyor. Bu süreçte bazı meslek kollarında çalışanlara erken emeklilik yolu gözüktü. Hangi mesleklerde erken emeklilik imkânı var?
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra yürürlüğe girmesi emeklilik araştırmalarını hızlandırdı. Çalışanlar bir an önce emeklilik hayaline kavuşabilmek için SGK duyurularını yakından takip ediyor. Bu süreçte SGK’dan gelen duyuruda 5 yıl önceden emekli olma imkânı bulunan meslekler listelendi.
NASIL ERKEN EMEKLİ OLURUM?
SGK bazı mesleklerde yıllar boyunca çalışanlara, ağır koşullarda çalıştıkları için yıpranma payı veriyor. Yıpranma payı da çalışanlara ekstra prim olarak geri dönüyor. Böylelikle çalışanın prim sayısı artarken emeklilik yaşı düşüyor. Mesleklere göre değişiklik gösteren bu kurala göre 90 gün ve 180 gün yıpranma hakkı bulunuyor. Sigortalı çalışanlar mesleğinde yıpranma payından yararlanarak prim gününü önceden doldurup daha erken yaşta emekli olabiliyor.
HANGİ MESLEKLERDE ERKEN EMEKLİLİK VAR?
SGK’nın yıpranma payı uyguladığı meslekler, ağır koşullarda çalışma gerektirdiği için erken emeklilik imkanı tanıyor. Erken emekli olmak isteyenler için 45 farklı meslekte yıpranma payı uygulandığı belirtildi. Yıpranma payı ile erken emeklilik hakkı verilen bazı meslekler şunlar:
- Madencilik ve yeraltı işleri
- Cıva üretimi işleri
- Demir ve Çelik fabrikaları
- Asit üretimi yapan fabrika ve atölyeler
- Sahil Güvenlik Komutanlığı
- Radyoaktif işler
- Türk Silahlı Kuvvetleri
- Emniyet-Polis-Mit çalışanları
- Ceza infaz kurumlarında çalışanlar
- Basın ve gazetecilik işleri
- TRT’de haber hizmetinde çalışanlar
- TBMM yasama organı üyeleri
- Cumhurbaşkanlığı yardımcıları ve bakanlar
- Kurşun ve arsenik işleri
- Su altında çalışmayı gerektiren işler
- Alüminyüm fabrikaları
- Döküm fabrikaları
- Çimento fabrikaları
- Cam fabrika ve atölyeleri
- Kok fabrikaları
- Termik santraller
- İtfaiye ve yangın söndürme işleri
- İhtiyat pilotları
- Diş tabibi
- Eczacı
- Tabip
- Hemşire
- Ebe
Kaynak:Uşak Haber