Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?
Özellikle kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan bu usulsüz süreç mahkemede belirli bir resmiyet kazanıyor. Kiracı itiraz hakkında bu süreçte değerlendirmek istediğinde bu belirlenmiş olan sürede uzamalar yaşanabiliyor. Tüm olumsuzluklar göz önünde bulundurularak bir tahliye davasının karar verilmesi süreci en az 3 aydan başlayarak 1.5 yılı bulabiliyor.
Tahliye Davası Nasıl Açılır?
Ev sahibinin kiracıyı en hızlı şekilde tahliye edebilmesi için icra takibi başlatması yeterli oluyor. Kira borcunu ödemediği için yapılacak olan bu tahliye yöntemi kiracı üzerinden tahliye talepli bir takip başlatılması ile devam ettirilebilir. Burada önemli olan icra takibine geçiş yapan bir davada kiracıya yönelik birikmiş tüm kiralar ile kişinin tahliyesi talep edilebiliyor.
Tahliye Kararı Sonrası Ne Kadar Süre Verilir?
Mahkemede çıkan tahliye kararı sonrası evin boşaltılabilmesi için 15 günlük süre veriliyor. Bu sürenin mahkemece belirlenmiş resmi bir prosedür olduğu bilinmelidir. Ev sahibi istediğinde bu sürede esneklik kullanarak daha da uzatma yapabilir. Ev sahibinin kiracısına yönelik uygun olmayan bir durum olduğunu ifade edebilmesi için tahliye davası açabiliyor. Sözleşmede belirtilmiş tarihten başlayarak bir ay içinde tahliye davası açılabiliyor.
Tahliye Davasında Masrafları Kim Karşılar?
Mahkeme tarafından açılacak bir tahliye davasının masrafları davacıya yüklenir. Yargılama sürecindeki giderler ve masraflar dava sona erdikten sonra davayı kaybetmiş olan kişiyi tarafından ödenmek zorundadır. Vekalet ücreti avukat tarafından belirlenir. Kiracısını tahliye etmek isteyen bir kişinin dava sürecinde ödeyeceği avukat ücretleri değişti. Avukatlık ücreti asgari ücret tarifesine göre yeni yıl ile beraber Sulh hukuk mahkemelerinde 2.175 TL'yi bulabiliyor.
Tahliye Davasında Süreç Nasıl İşler?
Kiracı açılmış olan tahliye davasını erteleyebilir. İcra iflas kanununda geçen maddeye göre İcra Mahkemesi üzerinden tahliyesi çıkmış olan bir borçlunun 3 aylık kira tutarını icra dairesi üzerinden icranın durdurulabilmesi için yatırılabilmesi için icra kanununun 36. maddesinde süre isteyebilme şansının bulunduğu ifade edilir. Eşyaların tahliye edilmesindeki tüm süreç oldukça detaylıdır. Ev sahibi ve kiracı arasında ortak bir sözleşme imzalanır. Kira süresi bittikten sonra tahliye istenir. İcra dairesi ödeme emri yerine tahliye emrini gönderir. Tahliye emri verildikten sonra sonuca bağlanmış olan takip sürecinin başlayabilmesi için gerekli adımlar atılır.
Kaynak:Uşak Haber