Torba yasa maddeleri neler? 3600 kısmı emeklilik torba yasada var mı?

Torba yasa maddeleri neler? 3600 kısmı emeklilik torba yasada var mı?
GİRİŞ

En düşük emekli maaşı ve bayram ikramiyelerinde zam ile geçici işçilere kadro gibi konular meclise sunuldu. 3600 kısmi emeklilik konusuna dair gelişmelerde de araştırılmaya başlandı.

Torba yasa maddeleri neler? 3600 kısmı emeklilik torba yasada var mı? - Arama motorlarında en çok araştırılan konular arasında 18 maddelik torba yasanın detayları yer alıyor. En düşük emekli maaşı 5.500 TL iken geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalar ile 7.500 liraya yükseltildi. Aynı zamanda milyonlarca emekliyi ilgilendiren bayram ikramiyelerinin de 1.100 liradan 2.000 liraya yükseltildiği açıklandı.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından 3600 günle kısmi emekliliğin kapsam içerisine alınıp alınmayacağı merak konusu oldu. Yapılan araştırmalarda, 3600 kısmi emeklilik için şartların açıklanıp açıklanmadığı konu başlıkları da yer aldı. Emekli ve geçici işçiyi ilgilendiren düzenlemelerin yer aldığı 18 maddelik yasa teklifi meclise sunuldu.

DÜZENLEME ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA YASALAŞACAK

Emekli ve geçici işçiyi ilgilendiren düzenlemelerin yer aldığı 18 maddelik yasa teklifinin önümüzdeki hafta yasal aştıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulması bekleniyor. 18 maddelik düzenlemenin 10 maddesinde; ‘’Bayramın içinde bulunduğu ay da gelir ve aylık alma şartı ile Ramazan ve Kurban Bayramı’nda ödenmekte olan 1.000 yüzer liranın 2.000 liraya yükseltilmesi öngörülmektedir.’’ ifadesi yer aldı. Bu gelişmelerin ardından geçici işçiye kadro verilmesine dair düzenlemelerin nasıl devreye sokulacağı da merak edildi.

GRUP BAŞKANVEKİLİ AÇIKLADI

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, konuya dair şu açıklamalarda bulundu; ‘’Emeklilere bayramlarda ödenen ikramiye tutarının 2.000 liraya çıkarılmasını yıllık maliyeti yaklaşık 25 milyar lira. En düşük emekli aylığının 5.500 liradan 7.500 liraya çıkarılmasına yönelik düzenlemenin etki analizi 2023 yılı için 85 milyar lira, yıllık 120 milyarlara civarında. Kamuda 60 bin geçici işçi var. 31 bini Milli Eğitim Bakanlığında, 9 bine yakını Çaykur tesislerinde, 1520 civarında Türkiye Şeker Fabrikalarında diğerleri de çeşitli kamu kuruluşlarında bulunuyor.’’ Mustafa Elitaş, geçici işçilerin çalıştığı kurum ve kuruluşlardaki kadrolarda herhangi bir boşalmanın olması halinde kurum tarafından bu durumun ilan edileceğini ve kadroya alınma konusunda önceliğin kıdem sırasına göre, halihazırda çalışan ya da çalışma hakkı bulunan geçici işçilere verileceğini de belirtti.

KAYNAK: UŞAK HABER