Uşak Çakaloz Camii Ne Zaman Yapıldı, Tarihi ve Özellikleri

Uşak Çakaloz Camii hakkında bilgiler arasında caminin 2016 yılında yapılan restorasyonlar ile son halini aldığı yer almaktadır.
Uşak Çakaloz Camii adını Osmanlı Ordusu savunma sanayinde kullanılan ateşli toplardan almıştır. Çakaloz kelimesi Osmanlı Ordusu'nun küçük top sınıflarında oldukça sık kullanılmaktadır. Osmanlı kaynaklarında daha çok sakaloz, sakalos, çakalos, çakanoz ve buna benzer isimlerle de geçen Çakaloz kelimesi camiye adını vermiştir. Çakaloz'un Macarca anlamı el topu demektir. Kancalı tüfek anlamına da gelen bu kelime Osmanlılar tarafından kundağa yerleştirilen bir silahtır. Kaz yumurtası büyüklüğüne sahip olan bu silah yaklaşık 30 okka ağırlığındadır.
Uşak Çakaloz Camii Tarihi Özellikleri
Uşak Çakaloz Cami'nin tarihi 18.yüzyıla dayanmaktadır. Caminin son görünümü 1922 Uşak Yunan Yangını sonrasında yapılan düzenleme çalışmaları ile oluşturulmuştur. Uşak Çakaloz Camii Avrupa kökenli Rokoko ve Barok sanatı özelliklerini yansıtmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun mimari ve bezeme üslubu cami için önemli bir yere sahiptir. Bu alanda yapılan motifler camii üzerinde gereken yeri almıştır. Caminin iş ve dış yapısında kullanılarak barok sanatı İstanbul Laleli ve Hacı Söke gibi camilere de can vermiştir. Kütle biçiminde duran cami Kütahya Hisar Cami ve Laleli Cami ile benzerlik göstermektedir.
Uşak Çakaloz Camii Karakteristik Yapısı
Uşak Çakaloz Cami'nin tasarımı ve tarihi özellikleri Uşak'a kentsel bir doku kazandırmıştır. Uşak Çakaloz Camii şehirde önemli bir yere sahiptir. Uşak'ın yaklaşık 300 yıllık tarihi bu cami sayesinde anlaşılmaktadır. Çakaloz Cami'nin hem iç hem de dış cephe bezemelerinde Rokoko ve Barok sanatından yararlanılmıştır. Her iki sanatın da yer aldığı tek dini yapı olan Çakaloz Cami zengin bir süsleme mimarisine sahiptir. Cumhuriyet'in ilk zamanlarında Müftülük tarafından kurulan bu cami ahşap bir yapıya sahiptir.
KAYNAK: UŞAK HABER