Uşak’ta Radyo Pikap Tamirciliği Yok Olmak Üzere
Pikaplar, müzik tutkunları için iyi korunmuş ve zaman içinde değer kazanan hazinelerdir. Bununla birlikte, uzun süre kullanılmış pikaplar eninde sonunda bakıma ihtiyaç duyabilir ya da bozulabilir. Bozulan ya da yıpranan bu plakların düzeltilmesi ise ancak usta ellerde olmaktadır. Aksi durumda pikap hiç çalışamaz hale gelebilir.
Müzik tutkunları için pikaplar ve plaklar bir kültürü sembolize eder. Bu nedenle, bugüne kadar değerlerini korumaya devam etmişlerdir. Uşak’ta plak tamiri ile uğraşan Hasan Hüseyin Ayvaz, gidişatın hiç iyi olmadığını ve mesleğin ölmek üzere olduğunu dile getirdi. Mesleği devam ettirecek kimsenin olmadığını belirten Ayaz’ın açıklamaları haberimizde.
PLAK TAMİRİ İŞİNE BAŞLATAN İLGİNÇ HİKAYE
Elektrik elektronik okuyan Hasan Hüseyin Ayvaz Uşak’ta radyo ve plak tamirciliği yapan nadir ustalardan. Hasan Hüseyin Ayvaz plak dünyasına nasıl girdiğini şu sözlerle anlatıyor:
“Ben Hasan Hüseyin Ayvaz. Mesleğimiz. Elektrik, elektronik. 1980-81'de elektroniği kazandık. Orada ilk müzik anfi falan başlayınca biz işte kaset alıyoruz. Kaset tamiri yapmaya başladık. Amatörce tabii mesleğe yeni başladığımız için. Kaset ve CD'ler çıkmıştı o sıralar. CD'ler beni kesmedi. En son plakla tanıştık. Birinci sınıftayız. O analog sesi duyunca bizim içimize yerleşti. O günden sonra analog ses, plak, pickup, eski lambalı radyolara giriş yaptık yani. Bir gün küçük bir çocuk dedesini alıp kapıdan girdiler, ilk sordukları Sezar Aksu'nun plağı var mıydı? Benim çok hoşuma gitmişti mesela.”
PLAK NASIL KORUNMALIDIR?
Hasan Hüseyin Ayvaz yılların verdiği tecrübe ile plağın nasıl korunacağı ile alakalı şu bilgiler veriyor:
“Plak elle tutulmaz. Çizdirmemeye çalışmak lazım. Her koyduğumuzda onun silinmesi lazım. Öyle ancak plak gelecek nesillere devredilebilir. Bu meslekte çırak yok. Çıraklık sistemi biraz zayıfladı. Sadece çırak ve eğitim merkezine gelen çıraklarla devam etmek isteniyor. Şu anda kalmadı maalesef bu meslek.”
Kaynak:Uşak Haber