Yargıtay, araç sürücülerini ilgilendiren bir karara imza attı! Yeni tazminatlar yolda

Yargıtay’dan milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren önemli bir karar çıktı. Karar kapsamında yeni tazminatlara dikkat çeken uzman isim, ayrıntıları paylaştı.
Yargıtay, araç sürücülerini ilgilendiren bir karara imza attı! Yeni tazminatlar yolda

Yargıtay, araç sürücülerini ilgilendiren bir karara imza attı! Yeni tazminatlar yolda - Anayasa Mahkemesi’nin ek MTV’nin iptal başvurusunu reddetmesinin ardından birçok araç sürücüsü bu seneye mahsus olacak şekilde vergi ödemesi yapacak. Vergi uygulamasının ikinci taksitinin kasım ayında ödeneceği kesinleşirken araç sürücülerini yakından ilgilendiren bir gelişme daha yaşandı.

Zaman zaman verdiği emsal kararlar ile aynı sorunlardan mustarip olan milyonlarca kişiyi umutlandıran Yargıtay, bu kez araç sürücülerini endişelendiren bir karara imza attı. Edinilen bilgilere göre Yargıtay 4’üncü Hukuk Dairesi kazaya karışan ve kusurlu olan sürücüyü yeni bir tazminata mahkum etti. Söz konusu karar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan uzman isim, sürücüleri bilgilendirdi.

YARGITAY’DAN EMSAL KARAR

Aracın serviste kaldığı süre boyunca ikame bir araç kiralanması yapıldığı kanıtlanamamış olmasına rağmen rayiç kiralama bedeli de dikkate alınmış ve tazminata hükmedilmişti. Yargıtay 4’üncü Hukuk Dairesi’nin vermiş olduğu emsal kararın gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: “Kural olarak haksız fiilden kaynaklanan tazminat davalarında gerçek zarar ilkesi geçerlidir. Zarar gören ancak haksız fiil neden ile uğradığı gerçek zararın haksız fiil sorumlularından isteyebilir.”

Olayın gerçekleşmiş olduğu dönem içerisinde yürürlükte olan 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 50’nci maddesinin ikinci fıkrasına dikkat çeken Yargıtay, davacı tarafından kiralanan araca ilişkin belge veya ödeme belgeleri ibraz edilmemiş olsa dahi hakimin zararı belirleyebileceğini ifade etti. Bu kapsamda davacı aracında oluşan hasarın niteliğine bağlı olarak makul tamir süresinin belirlenmesi, aracın ihtiyaç halinde kullanılamamış olmasından doğan ve bu süre içerisinde ikame araç için davacının ödemesi gereken bedelin ne olacağı konularında bilirkişi raporunun alındığını belirten Yargıtay, karara şu ifadeler ile devam etti: “Davacının araç mahrumiyet bedeli talebinin kabulüne karar verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile davacının bu talebine objektif kriter ve deliller ile ispatlayamadığı gerekçesi ile reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.”

AVUKATTAN ÖNEMLİ DEĞERLENDİRME

Yargıtay’ın kararını ‘önemli karar’ ifadesi ile değerlendiren avukat Cansen Erdoğan, kusurlu tarafın ikame araç bedelini ödemesi gerektiğini belirtti. Kaza durumunda kusurlu olan taraftan farklı başlıklar altında tazminat talep edilebileceğini belirten Erdoğan, yaralanma, ölüm, uzun süreli sakatlık, sürekli sakatlık durumlarının haricinde araç için de tazminat istenebileceğini ifade etti. Erdoğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Araçta meydana gelen hasarlardan zarar ziyandan, araçta meydana gelen değer kaybından ve bunun yanında da o aracın kullanılamamasından ötürü başka bir aracın kullanılmak zorunda kalınması halinde o aracın bedeli de tazminat olarak talep ediliyor.”

Kaynak:Uşak Haber