Başım Dönüyor, Ne Yapmalıyım?

Başım Dönüyor, Ne Yapmalıyım?
GİRİŞ

Bir anda başlayan ani baş dönmesi durumu kan şekerinin düşmesinden ya da tansiyonun yükselmesinden dolayı kaynaklanabilir.

Böyle bir durumda kişinin öncelikle düz bir zemine oturtulması gerekir. Problemin çözümüne odaklanabilmek için sorunun neden kaynaklandığını bilmek de gerekir. Uzun süre susuz kalan vücut dehidrasyona uğrayarak bayılma belirtisi gösterebilir. Sıklıkla baş dönmesi yaşayan bir kişinin bu durumu sorgulaması gerekir. Aşırı sıcaklardan kaynaklı olarakta baş dönmesi problemi yaşanabilir. Alınabilecek en doğru önlem güneşin en tepede olduğu zamanlarda öğlen 12.00 ile 15.00 arasında dışarıda bulunmamak ve de şapka kullanabilmektir.

Baş Dönmesine Hangi İlaç İyi Gelir?

Baş dönmesi ve buna eşlik eden mide bulantısına en iyi ilaç zencefildir. Zencefilin içerisindeki mineral ve vitamin öğeleri kan akışının düzenlenmesine yardımcı olur. Beyne daha rahat oksijen gider ve vücudun zayıf görünümü daha da güçlendirilir. Elbette ki bu durumun arka planındaki sebep fark edilmeli ve çözüme odaklanmalıdır. Uzman hekimlerle birlikte bu konuda yol alabilmek önemlidir.

Ani Baş Dönmesi Nasıl Geçirilir?

Baş dönmesi durumunda yapılacaklar arasında belirli önlemler bulunur. Ancak her kişi kendi hayatındaki rutinlere dikkat ederek bu süreçte ortaya konulmuş çözüm yollarına başvurabilir. Baş dönmesine karşı yapılması gerekenler şunlardır:

  • Gün içerisinde vücudu susuz bırakmamaya çalışmak.
  • Çok fazla ayakta durmamaya dikkat etmek.
  • Fazla kilo sahipleri uygun bir diyet ile kilo verme sürecine geçebilir.
  • Yenen gıdalara dikkat edilmelidir.
  • Düzenli egzersizler yapılmalıdır.
  • Gece uykusunu almak gerekir.
  • Sebebi tespit edebilmek için kan testi uygulanmalıdır.
  • Günlük hayat içerisinde kullanılan ilaçlar kontrol edilmelidir.
  • Stres seviyesini en az ve makul derecede tutmak gerekir.
  • Aşırı alkol ve sigara kullanımında azaltmaya gidilmelidir.

Baş Ağrısı Neden Oluşur?

Ani başlayan baş dönmesine sebebi kişiden kaynaklı olmayabilir. Bu durum yaşanan bir hastalığın da etkisiyle fark edilebilir. Özellikle anemi rahatsızlığı çekenler, Vertigo hastalığına yakalananlar, kulak enfeksiyonu yaşayanlar, çok düşük ya da çok yüksek tansiyona sahip olanlar baş dönmesi problemi ile sıklıkla karşılaşabilir. Baş dönmesinin en sık bilinen hastalıklarından biri Vertigodur. Kişi burada denge kaybı yaşar. Kendisini o anda halsiz, yorgun ve sersem hisseder. Böyle bir durumda tıbbi olarak müdahale etmek gerekir.

Baş Dönmesi Yaşayanların Uzak Durması Gerekenler Nelerdir?

Baş dönme problemi yaşayan bir kişinin muhakkak ki karanlık bir odada uyku çekmesi gerekir. Sırt üstü uzanarak uyumaya çalışmak önemlidir. Vertigo hastalığı bulunanların baş ağrısını önleyebilmesi için eğilme ya da dönme hareketinden uzaklaşması gerekir. Baş her zaman için düz bir pozisyonda konumlandırılmalıdır.

Baş Dönmesinde Hangi Doktora Gidilmelidir?

Baş ağrısı şikayeti yaşayan kişilerin hastaneye muayene olması gerekir. Baş dönmesi problemi için gidilecek doktor nöroloji ya da kulak burun boğaz polikliniği olabilir. Vertigo’nun yanı sıra iç kulak iltihaplanmasından kaynaklı olarak da baş dönmesi yaşanabilir. Kulak içerisindeki kristallerin farklı bir alana kayması da baş dönmesine neden olabilecek etkenler arasındadır. İleri boyutlu beyin damarında yaşanabilecek hasarlanmalar da buna neden olabiliyor. Psikolojik sebepler ve stres korku durumu duygu durumu bozukluğu, baş dönmesine sebep olabilecek psikolojik etkenler arasındadır. Böyle bir durumda kişinin kendisini dinginleyebilmesi ılık bir duş alarak baş dönmesine ve baş ağrısına fayda sağlaması, yorgunluk verici ve gerilimli ortamlardan uzak durması gerekir.

KAYNAK: UŞAK HABER