Canım Sigara Çektiğinde Ne Yapmalıyım?

Canım Sigara Çektiğinde Ne Yapmalıyım?
GİRİŞ

Sigara bağımlılığı bulunan bir kişinin bu süreci tamamen bırakabilmesi için kişisel olarak alabileceği önlemler bulunur.

Bunlar içerisinde öncelikle süreçte net bir karar verilmesi ve alternatif seçeneklere yönelmesi gerekir. Alışkanlık haline gelmiş olan ağız bölgesine sigara yerine sakız çiğnemek tercih edilerek müdahaleye uygulanabilir. Bu tarz kriz anlarında kişinin uğraşını terk ederek farklı bir uğraşa yönelmesi önerilir. Düzenli aralıklarla yapılacak yürüyüşler, nefes çalışmaları ve koşu oldukça işe yarayacaktır. Dikkati farklı yöne çekerek dağıtabilmek önemlidir. Derin nefes alışverişleri süreçte daha rahat adapte olabilmeyi sağlayacaktır.

Nikotin Yoksunluk Hissi Ne Zaman Azalır?

Sigara bırakıldıktan sonra içinde bulunan nikotin maddesinin vücut tarafından istenmesinden kaynaklı olarak zor durumda kalınabilir. Özellikle 48 saate varıldığında bu yoksunluk hissi en üst seviyelerde kendini hissettirir. Ancak bu anlardaki kişi kendini tuttuğunda ve zamanla farklı ürünlere yönelme çabası gösterildiğinde en az 4 hafta içerisinde yavaş yavaş yoksunluk hissi azalmaya başlayacaktır.

Nikotin Bağımlılığı Nasıl Azalır?

Nikotin isteğini tamamen gidermek mümkün olmamakla beraber düzenli olarak uygulanan bazı kürler sonuçta %80'e yakın bu isteğin azaltılmasını sağladığını ortaya koymuştur. 20 gün boyunca dinlenebilecek kürler sayesinde nikotin isteği %80'e kadar azalabiliyor. Düzenli olarak yarım portakal tüketen bir kişi bu ihtiyacın azalmasını sağlıyor.

Sigarayı İsteğini Bıraktıracak Besinler Nelerdir?

Sigara içme isteğini azaltacak besinler arasında sebzeler meyveler ve tahıllar geliyor. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler daha çok tercih edilebilir bu süreçte esmer pirinç kullanılabilir. Ara öğün olarak badem tüketilebilir. Tam tahıllı gıdalara yönelmek önemlidir. Elma, elmanın rendelenerek tüketilmesi nikotin isteğinin oluştuğu anlarda tercih edilebilir. Sarımsak tam bir şifacıdır. Bunun için yemeklerin içerisinde ya da gün içinde en fazla 2-3 tane tüketmek yeterli olacaktır. Son olarak nikotin isteğinin azaltılmasını sağlayacak besin öğeleri arasında keçiboynuzu da bulunur.

Sigarasızlık Vücutta Nelere Sebep Olur?

Beynin içerisinde biyolojik olarak nikotinin varlığı ile değişiklik yaşar. Bu kimyayı da değiştirir. Sürekli kullanıldığında dopamin salgılanmasını hızlandırır ve arttırır. Vücut sigarayı bıraktığı anda nikotinin eksikliğini çeker. Dopamin salgılaması da azalır. Kişi kendini mutlu hissetmez. Konsantre olamaz. Enerjisi de bu açıdan düşürür. Bu 3 farklı özelliğin yeniden görebilmek için kişinin canı sürekli olarak sigara istemektedir.

Sigarayı Bırakırken Oluşan Açlık Hissi Ne Zaman Gider?

Sigarayı bırakmaya başlamış bir kişi 1. ayın sonunda ilk gün oluşan şikayetlerin %90'ına yakınından kurtulur. Bu süreçte sigaranın sağladığı doyurma özelliği vücutta yoksunluk oluşturu. Açlık hissi baskın gelir. Tamamen yok olabilmesi en az 6 ay ve kişiye bağlı olarak bir yılı da bulabilir.

Sigara Alışkanlığı Nasıl Bırakılır?

Sigarayı bırakmak isteyen bir kişinin aşamalı bir şekilde bu süreci tamamlaması öneriliyor. Yapılan araştırmalarda bunu gösteriyor. Ani bir şekilde sigarayı bırakmak yeniden başlayabilmeyi daha da hızlı hale getiriyor. Uzun dönemli bir süreç isteniyorsa bunun aşamalı olarak gerçekleşmesi öneriliyor.

Sigarayı Bırakmanın Faydaları Nelerdir?

Sigara bağımlılığından kurtulduktan sonra vücut manevi olarak kendini yeniliyor. Damarlarda yaşanan sıkışma, daralma ya da tıkanma açılıyor. Cilt kendini daha iyi yeniliyor. Sigaranın neden olduğu olumsuz görünüm yavaş yavaş azalıyor. Özellikle göz çevresindeki halkalar azalıyor. Daha parlak ve canlı bir cilt yapısı elde edilebiliyor.

KAYNAK: UŞAK HABER