Gebelik Döneminde Günlük Demir İhtiyacı Ne Kadardır?

Gebelik Döneminde Günlük Demir İhtiyacı Ne Kadardır?
GİRİŞ

Gebelik döneminde günlük demir ihtiyacı en fazla 1 gr kadar olup bebeğin oluşumunda ve kan yapımında ihtiyaçlarını karşılar.

Gebelik döneminde en sık karşılaşılan anemi, vücuttaki demir minerali eksikliğinden meydana gelir. Gebelerde, klinik anemi olmasa bile bebeğin gelişimni olumsuz yönde etkilememesi için günlük olarak tüketmesi gereken 30-60 mg demir takviyesi alması gereklidir.

Gebelik Döneminde Vitamin ve Minerallerin Kullanımının Önemi Nedir?

Gebelik döneminde vitamin ve mineral kullanımı bebeğin gelşiminde ve annenin sağlığında önemli etkenlerdir.

  • Gebelik döneminin ilk iki ayında;

Günlük olarak 400 mcg Folik Asit kullanılmalıdır.

  • Gebeliğin ilk 3 ayında;

Multivitamin, Omega-3, C, B vitaminlerinin tüketimini yapılmalıdır.

  • Gebeliğin ilk 3 ayında ;

Çinko, Magnezyum, Demir, Kalsiyum minerallerinin tüketimi yapılmalıdır.

Gebelik Döneminde Nasıl Beslenilmeli?

Gebelik döneminde beslenme evreye göre değişiklik gösterir. Gebeliğin 12. Haftasına kadar hormonlar vücutta yüksek miktarda artış sağladığından mide bulantıları, kusma, koku hassasiyeti ve sindirim problemleri görülebilir. Gebelik döneminde ilk 3 aya kadar anne istediği şekilde beslenebilirken, 3. aydan sonra hormon dengesi düzene gireceğinden oluşturması gereken beslenme etkeni büyük rol oynar.

  • Gebeliğin 3. ayından itibaren annenin günlük alınması gereken enerji miktarı 2200 kaloridir. Beslenme düzeyi arttırılmalı, 3 ana ve 3 ara öğün yapılmalıdır. Öğünlerde meyve, süt, yoğurt gibi hem kan şekerini dengeleyecek hem de açlık hissini bastıracak sağlıklı gıdalar tüketilebilir.
  • En az 2 günde bir kırmızı et tüketilmelidir.
  • Haftada 350 gr balık tüketilmelidir.
  • Akdeniz usulü beslenmeyi alışkanlık haline getirilmelidir.
  • Tatlı, hamur işi gibi yüksek kalorili gıdalardan uzak durmak için ceviz, badem, kuru incir ve kuru kayısı gibi kuruyemişler tüketilmelidir.
  • Günlük 3 litre su tüketimi şarttır.

Gebelik Döneminde Karşılaşılan Şikayetler ve Hastalıklar?

Gebelik döneminde karşılaşılan şikayetlerin bir kısmı kusma, reflü, gaz problemi, kabızlık, idrar yolu enfeksiyonu,uyuşmalar, kramplar, nefes darlığı, ödem, idrar kaçırma gibi rahatsızlıklar yaşanabilir. Bunların yanısıra hamile diyabeti, hemoroid, çölyak hastalığı, deri hastalıkları, guatr hastalığı, albümin hastalığı, şeker hastalığı, PUPP hastalığı gibi birçok hastalıklar da görülebilir.

Gaz sorunu yaşayan gebeler az ve sık beslenmelidir, özellikle gaz yapan gıdalardan uzak durmalıdır. (kuru baklagiller)

Reflüsü etkisi azaltmak için az ve sık yemek yenmelidir. Alkol, kahve, çikolata ve çok yağlı gıda tüketimlerinden uzak durulmalıdır.

Gebelik döneminde bulantıyı önlemek için sık ve az yiyerek öğün sayısını 6'ya çıkarıp midenin bo kalmasını önlemek gereklidir.

KAYNAK: UŞAK HABER